You are here

Fantastična vežba za celo telo - BURPEE

Burpees su, sa sigurnošću, jedna od najefikasnijih i najkompletnijih vežbi za celo telo.

Zašto je to tako?

Odgovor dobijamo analizom vežbe na delove: čučanj, bacanje u sklek, vraćanje nogu napred i eksplozivan skok.

Ovo bi značilo da smo sa ovom vežbom pokrili: snagu, trup, eksplozivnost i kondiciju. Upravo zato ovu vežbu voli vrlo mali broj ljudi. Jer ako se radi pravim intenzitetom, vrlo brzo nastupa umor, u nogama prvenstveno. Burpee je zato nezaobilazna vežba u fizičkoj spremi svakog borca.

Da bi vežba imala pravi efekat treba je raditi pravilno i studiozno.

Većina početnika ima loše držanje zbog sedenja i neaktivnosti. Zato se preporučuje da koriste tzv sumo čučanj (noge šire i stopala malo ka strani) kada idu i kada se vraćaju iz stava za sklek. Na taj način će smanjiti grbljenje donjeg dela leđa. A istovremeno poraditi na fleksibilnosti kukova.

Ukoliko se radi o malo naprednijem nivou, i ako želimo još dodatno pojačati intenzitet burpeesa, može se koristiti prsluk sa opterećenjem što će uveliko otežati vežbu. Takodje se mogu koristiti i bučice, koje stvaraju opterećenje pri skoku u vis iz čučnja.

Koje benefite dobijamo radeći burpees?

* Povećanje snage i izdržljivosti - Burpee je intenzivna vežba za celo telo koja aktivira gotovo sve mišiće. Vi konstantno podižete svoju težinu i skačete sa njom. Svakim ponavljanjem vam rade ruke, grudi, gluteus i trbušnjaci.

* Potrošnja kalorija - Burpee od vašeg tela pravi mašinu za sagorevanje kalorija. Burpee je vežba visokog intenziteta, i kako tvrde naučnici, sagoreva do 50% više kalorija od bilo koje druge anaerobne vežbe. Vrlo je delotvorna vežba jer tera telo da i posle treninga sagoreva kalorije.

* Burpees su odlični za sveopštu kondiciju i ne zahtevaju nikakvu dodatnu opremu. Možete ih raditi gde god želite.

* Ova vežba ne poboljšava samo telesnu spremu, već i mentalnu. Jer da bi napravili 100 ili više burpeesa u kratkom vremenskom roku, treba imati popriličnu mentalnu snagu. Vežba je odličan test za sve koji žele da znaju kakva im je trenuta fizičko-mentalna sprema.

* Generalno, burpee je vežba koja objedinjuje agilnost, koordinaciju i snagu (izdržljivost) pa je u svrhu takvog testiranja vrlo prikladna.

* Uklapaju se u svaku vrstu treninga - Za razliku od trčanja, koje je mnogima monotono, burpee je vrlo dinamičan i nimalo dosadan, a dovodi vas u kondiciju brzo i povećava vam snagu. Naravno burpee možete kombinovati sa tegovima i zgibovima ili sklekovima. Izbor je na vama.

 Uvrstite burpee u svoj trenažni režim i osetite značajnu razliku u snazi i kondiciji!

 

Foto: Wikimedia, Flickr, airforce

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine