You are here

Funkcionalna snaga u borilačkim veštinama

Trening snage je sveopšte prisutan u svim sportovima, a pogotovo u borilačkim veštinama. Izgradnja snage u borilačkim sportovima je drugačiji vid snage koji prvenstveno omogućuje borcima izdržljivost. Veliki broj ljudi, koji nije uključen u borilačke sportove, ne može da napravi razliku između takozvane statičke snage i funkcionalne. Ako govorimo o jiu jitsi, koja može da bude objašnjenje za funkcionalnu snagu, onda treba da znamo da trening Brazilske jiu jitse gradi funkcionalnu snagu celog tela. Treniraćete i izgraditi snagu u mišićima na koje ste možda, na neki način i zaboravili. Redovno treniranje ove veštine će vam omogućiti da izgradite snagu u donjem delu tela, gornjem delu tela i jezgru.

Različiti vidovi treninga za izgradnju funkcionalne snage se mogu raditi, sa tegovima, bez tegova, sa partnerom ili kombinacijom istih. Jiu jitsu je sport za svakoga, čak i ako vaš cilj nije da budete profesionalni BJJ sportista, trening snage će vam pomoći da dostignete svoj puni potencijal i učiniti vaše telo otpornijim na povrede. Čak i ako znate koliko je važan trening snage, može biti teško znati odakle početi, ali sam trening jiu jitse je trening funkcionalne snage. U prevodu, počnite sa treninzima Brazilske jiu jitse i videćete mnogo novih stvari, razumeti svoje telo, sagledati realno vaše slabosti i na dobrom ste putu da od sebe napravite najbolju verziju vas samih.

Često postavljano pitanje je koliko puta nedeljno treba raditi trening snage. Ako je optimalna cifra za trenig jiu jitse tri do pet puta nedeljno, onda bi trening snage, kao suplementarni deo trebao da bude do 3 puta nedeljno. Naravno, taj broj možemo i da povećamo ali moramo znati da je izgradnja funkcionalne snage sekundarna i da se ne bi zapostavio borilački momenat ne smemo da preteramo sa vežbama snage. Umereno treniranje do 75 odsto vaše snage, na svakom treningu, je nešto što će vam sigurno pomoći u izgradnji funkcionalne snage i poboljšati vaš jiu jitsu. Mnogo ljudi, pogotovo početnika, nema pravu sliku o tome na koje mišiće se treba fokusirati. Pumpanje velikih mišića je pogrešan korak jer ne donosi rezultate u veštini. Brazilski jiu jitsu deluje direktno na mišiće jezgra. Ovi mišići se nalaze duboko u vašem mišićnom sistemu, stabilizujući kičmeni stub i karlicu. Obično, kada se fokusirate na razvoj snage jezgra, ovo se fokusira na mišiće kao što su dijafragma, multifidusni mišići i poprečni abdominalni mišići. Čvrst „core“, odnosno jezgro je osnova snage u Brazilskoj jiu jitsi, što se odnosi i na druge borilačke sportove. U samom centru vašeg tela je tajna funkcionalne snage. Ako imate snažno telo, a nedovoljno jak srednji deo primetićete da vam dosta tehnika, pogotovo u sparinzima, neće ići pod ruku. Plus, vaša izdržljivost će biti mnogo manja.

Kada smo naglasili jezgro, kao glavnu stavku naše snage, pomenućemo i nekoliko odličnih vežbi za izgradnju snage celog tela.

Tu su u prvom redu:

  • Mrtvo dizanje, rumunsko mrtvo dizanje, olimpijsko dizanje,samo za napredne vežbače, su sjajne vežbe za svakog jiu jitsu praktikanta.

  • Dalje imamo čučanj, prednji čučanj sa šipkom, čučanj sa girijama i bugarski čučanj sa bučicama. - - -

  • Zgibovi i razne varijacije sklekova su odlične vežbe sa sopstvenom težinom koje će od vas napraviti veoma snažnog čoveka.

  • Rad sa partnerom, pogotovo u kimonu, je ozbiljan trening snage koji bi trebao da se praktikuje dva puta nedeljno.

Ako se pitate koje su to najkorisnije vežbe snage za jiu jitsu, pomenućemo one najvažnije, a to su čučnjevi, zgibovi, benč pres, mrtvo dizanje, svingovi sa girijama, sklekovi i yoga. Kombinovanje vežbi snage sa yogom je više nego korisno jer u svemu moramo pronaći balans. Ovde bih još dodao i vežbe disanja, o kojima sam pisao više puta, koje će vam podići kardio vaskularni nivo i držati vaš imuni sistem na optimalnom nivou.

Da rezimiramo, najbolja opcija za izgradnju funkcionalne snage je da počnete sa treninzima jiu jitse preko koje će te dobiti uvid na koji način možete organizovati vaše treninge snage kojoj je potrebna funkcija.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine