You are here

GPC svetsko prvenstvo u powerliftingu

U Knjaževcu je od 18 do 24. septembra održano svetsko prvenstvo u powerliftingu, bench pressu i mrtvom dizanju, sa i bez opreme po GPC pravilima. Nastupilo je preko 500 takmičara iz 30 zemalja. Prvenstvo su organizovali Globalni powerlifting komitet (GPC) i Ujedinjeni srpski powerlifting savez uz podršku Sportskog saveza Knjaževca i lokalne samouprave. U okviru ovog takmičenja, održano je i državno i svetsko prvenstvo u benč presu za osobe sa invaliditetom.

Najbrojnije su bile reprezentacije Srbije i Mađarske, najmlađi takmičar je imao 15, a najstariji 79 godina. Jedan od najboljih dizanja odradio je češki takmičar Petr Petraš koji je u apsolutnoj kategoriji, na čučnju podigao 450kg, u disciplini bez opreme. Takmičenje u ženskoj konkurenciji je privuklo veliku pažnju gledalaca, viđeno je nekoliko neverovatnih dizanja: čučanj preko 200kg, mrtvo dizanje preko 230kg... Reprezentacija Srbije je osvojila ekipno prvo mesto u powerliftingu sa opremom, benč presu sa opremom i mrtvom dizanju sa opremom, a treće mesto u benč presu bez opreme i mrtvom dizanju bez opreme.

Takmičenje je odlično organizovano, sudije iz inostranstva su pratile ispravnost opreme pre samog takmičenja, pri čemu je pregledano bukvalno sve što će takmičar nositi na dan takmičenja: triko, pojas, opremu, čak i obične majice za one koji su radili benč press. Za klub Legionare iz Niša, čiji je trener Pansportov sportista Milan Grozdanović - Konzul, nastupilo je 5 takmičara u 4 discipline, osvojeno je 5 zlatnih medalja i dve srebrne, oborena 3 svetska i 1 balkanski rekord.

Pansport je podržao organizaciju ovog prvenstva – obezbedio nagradne pakete za najbolje u 18 kategorija, a na pultovima ispred sale, svi takmičari i posetioci su mogli da probaju pansport proizvode.