You are here

Gradacija i znacaj pojaseva u dzudou

 

Dugogodišnje međunarodno priznata opšta podela pojaseva, kao ocene stepena znanja u džudou, je na 6 učeničkih i 10 majstorskih pojaseva. Učenički se nazivaju KYU, a majstorski DAN stepeni.

Beli, žuti, narandžasti, zeleni, plavi i braon pojasevi su 6 KYU nivoa znanja, dok je DAN stepenova deset. Majstorski pojasevi su do 5 DAN-a crni, 6. 7. i 8. su crveno beli, a 9. i 10. su crveni, međutim to retko ko ko se ne bavi džudoom zna i onda je najšire prihvaćeno da se za sve majstorske pojaseve kaže crni pojas (uz eventualno dodatak dan stepena)

Takođe, postoje varijacije u nekim zemljama između učeničkih pojaseva pa se ubacuju prelazni pojasevi, na primer žuto-narandžasti, plavo-braon… Međutim, svako polaganje za pojas se plaća, učenika je obično dosta, polaganja za pojaseve su obično solidan priliv novca trenerima ili klubovima pa nagađate šta stoji iza ideje prelaznih pojaseva…

Kada “obični ljudi” govore o nekome ko se bavi džudoom, obično pominju pojas kao dokaz koliko je taj neko dobar u džudou. Oni u isti koš stavljaju uglavnom sve sportove (karate, aikido, džiu džica...) u kojima se takođe boja pojasa koristi kao merilo kvaliteta, i to nije greška.

Međutim, kada o džudisti pričaju ljudi koji se takođe bave džudoom, obično ne spominju pojas. Postoje legitimni razlozi za to jer postoji i razlika u težini izraza „ima crni pojas“ kada pričamo o džiu džici, karateu, aikidou i džudou. Džudo je olimpijski sport pa je i dosta takmičarski orjentisan. Na žalost, ne postoje kriterijumi propisani od strane svetske džudo federacije, koje je potrebno ispuniti kao uslov za dobijanje crnog pojasa. Dok je ono što se traži na polaganju za određeni pojas manje više standardizovano za ceo svet, uglavnom različiti džudo klubovi za učeničke pojaseve i dan kolegijumi pred kojima se polaže za majstorske pojaseve imaju različite kriterijume koji se moraju prvo ispuniti da bi džudista ostvario pravo na polaganje određenog pojasa. Upravo ispunjavanje tih kriterijuma govori o tome kakav je neko džudista, mnogo više nego što on zapravo pokaže na polaganju za pojas.

U prevodu, ja ću džudistu od 12 godina, koji ima zeleni pojas naučiti katu koja se traži na polaganju za crni pojas za dva dana vežbanja. Kata je predstava, ceremonija...nije previše zahtevna. Tako se onda dešava da se neko ko se par godina bavio džudoom na nekom nižem, rekreativnom nivou, zainteresuje za polaganje za crni pojas. Sa obzirom da retko u kojoj zemlji oduvek postoje strogo propisani kriterijumi, a ako i sada postoje, verovatno pridržavanje nije toliko strogo, dešava se da je neko okićen zvanjem majstora džudoa, a da u poređenju sa drugim majstorom istog stepena ima neuporedivo manje znanje, uloženo vreme i energiju u izučavanje džudoa.

Recimo, u brazilskoj džiu džici nije dozvoljeno da se različiti pojasevi bore na takmičenju, što u džudou nije slučaj. Zato nekome ko ima nisko znanje nikako nije u interesu da ima viši pojas od onoga za koji vredi, dok je i dobijanje, naročito pojaseva majstorskog stepena dosta rigorozno. Što se karatea tiče nisam do detalja upoznat sa načinom dobijanja pojaseva, međutim oni imaju dosta organizacija pa se pretpostavljam i polaganje za pojaseve razlikuje. Ono što znam je da neretko čujem da dete od 11-12 godina ima crni pojas u karateu pa ne znam na koji način je to kod njih regulisano i šta tačno znači. Aikido nije takmičarski sport pa je pojas jedino merilo kvaliteta i tako dalje.

Džudo je veština, ali i takmičarski sport. Mislim da bi legitimno bilo da se od strane neke međunarodne džudo organizacije propišu kriterijumi kojih bi se svi morali pridržavati, barem kada su majstorski pojasevi u pitanju. Ne moraju kriterijumi biti previše strogi, ali bi se moralo strogo pridržavati tih kriterijuma. Na primer: najniži kriterijum koji je neophodno da kandidat za crni pojas prvi dan ispuni je da je osvojio jedno od tri odličja na juniorskom ili seniorskom nacionalnom prvenstvu. Može se uvesti bilo koji drugi kriterijum, ali mislim da kriterijum mora da postoji, pa kada se kaže da je neko majstor džudoa, da se zna da iza majstora stoje i određena takmičarska (ili trenerska) dostignuća.

Ako nekada gledate predstavljanje boraca u MMA borbama često ćete čuti da za nekoga kažu da je judo black belt, ali ako ikada postoji pokriće da za nekoga kažu da je bio olimpijac u džudou, olimpijska, svetska medalja, pa čak i nacionalni šampion, obično će pre reći tako nešto.

Aleksandar_Kukolj_copy

Urednik
Povezani i slični tekstovi