You are here

Ishranom i treningom do bržeg metabolizma

image

Razlog što su neki ljudi skloniji gojenju od drugih, leži u genetici. S jedne strane tu je genetski predispozicionirana telesna građa, a sa druge strane, brzina metabolizma. Brzina našeg metabolizma je ključ brzog i efikasnog sagorevanja masti.

Pravilna ishrana predstavlja 50% uspeha u dolasku do vašeg cilja. Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Ako vaše telo ostavite duže bez hrane (8 do 9 sati) njegova prinudna reakcija je samoodbrana. Ono misli da nastupa glad i, automatski, usporava metabolizam na najniži nivo da bi sačuvalo kalorije. Po preskakanju doručka sledeći po važnosti “ubica metabolizma” je dugo čekanje između obroka. Svaki put kada nešto pojedete vaš organizam skoči da bi obradio hranu. Što češće jedete više ćete ubrzati metabolizam. Znači, manje količine hrane, više puta u toku dana.

Vežbajte sa opterećenjem, jer trening sa opterećenjem i tegovima izgrađuje mišiće, a mišićna masa ima izuzetno veliki uticaj na stopu metabolizma vašeg organizma. Mišićno tkivo je veoma metabolički aktivno. Vaše telo sagoreva dosta kalorija samo da bi ga održalo. Trening sa opterećenjem ima čak trostruko dejstvo na metabolizam. Sagorevate kalorije za vreme vežbanja i, plus, povećavate metabolički nivo i dugo nakon završetka vežbanja. Ako tome dodate i ekstra mišiće koje gradite primenjujući ovakav način vežbanja, možete i sami da uvidite koliko trening sa opterećenjem stimuliše vaš organizam.

Jedite više proteina,

jer će vam pomoći u izgradnji mišića i manje su podložni pretvaranju u masti i skladištenju u telu. Potrudite se da vaš organizam snabdete dovoljnom količinom proteina iz raznovrsnih izvora, ali nemojte ni da preterujete sa unosom proteina. Istraživanja govore da odrasloj osobi treba 0,8 do1,0 grama proteina po kilogramu telesne težine. Kod osoba koje vežbaju se preporucuje oko 1,2 do 1,7 grama proteina po kilogramu telesne težine. Sportistima u disciplinama izdrzljivosti treba do 2,0 grama po kilogramu telesne težine.vitamine

Unosite vitamine,

jer nivo vašeg metabolizma se svodi na hemijske reakcije u telu. Vitamini, minerali i voda su bitni elementi tih hemijskih reakcija. Redovnim uzimanjem multivitamina ne samo da ćete podržati metabolizam, već unaprediti i opšte zdravlje.

Unosite dovoljno tečnosti

60 do 65% našeg tela čini voda. Ova činjenica je dovoljna da bi se shvatila važnost vode za organizam. Osećaj žeđi nije pravo merilo za tajming unošenja tečnosti. Smatra se da, kad osetimo zeđ, organizam je već dehidrirao. Dovoljno je da izgubite samo 2% telesne težine usled dehidracije pa da se to odrazi na ucinak u vežbanju. Za vreme treninga treba piti vodu pomalo na svakih nekoliko minuta.

zena_treningU toku spavanja ostavljamo telo bez hrane i do 10 sati. U cilju sprečavanja katabolizma i očuvanja telesnih funkcija pre spavanja pojedite manji proteinski obrok. Kazein protein iz mleka se duže vari i omogućava dopremanje važnih aminokiselina tokom dužeg perioda.

Smanjite unos masti

Pojam dijeta zapravo označava ništa drugo do načina ishrane koji se odnosi zapravo na raznovrstan, kvalitetan i izbalansiran unos ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i vode, a ne gladovanje. Zapamtite da samo dobro izbalansirana ishrana i fizička aktivnost dugoročno garantuju dobru liniju. Ne očekujte rezultate odmah, već budite uporni na duge staze. Promenite stil života i bolje ćete se osećati već nakon mesec dana, a značajnije rezultate ćete videti za tri do šest meseci.

Napornim i intezivnim vežbanjem, pravilno izbalansiranom ishranom ćete imati zdravo i vitko telo. Bićete lepši, zdraviji i puni samopouzdanja, a za to se vredi potruditi.

 

Mirjana_profile_pic_copy

Branka Patić Macan
urednik