You are here

Istegnuće mišića: šta je to, kako ga lečiti?

Ovaj text pišem iz razloga da znate šta treba uraditi u slučaju da vam se desi istegnuće mišića, da ne morate odmah da paničite nego da znate šta treba uraditi. Ovaj text je "uzrok" dugogodišnjeg iskustva, 32 godine provedenog u ovom sportu, ali moram napomenuti da nisam doktor i ako vam se desi istegnuće mišića ili ne daj Bože bilo kakva druga povreda obavezno se obratite lekaru!!! Ovo su samo neki saveti koji mogu pomoći dok lekar ne pregleda vašu povredu, a nikako umesto doktora uraditi ovo što ću navesti. Učiniću sve na svetu da izbegnete povrede i da trenirate do kraja života bez prinudnog odmora. U mojim textovima često ističem koliko je važno zagrevanje, skrećem pažnju na to koje vežbe treba preskočiti, kako pravilno trenirati i kako zaštititi zglobove.

Ali čak i uprkos mojim naporima, moguće je da ćete na ovaj ili onaj način biti povređeni. I meni se dešavalo, doduše više u mladosti i zbog neznanja zato bih i podelio sa vama moje sadašnje znanje u ovoj temi. Jedna od najčešćih povreda je istegnuće mišića. U članku će se tačno govoriti o tome šta je to, šta može da izazove istegnuće mišića, šta očekivati ako se već dogodilo, i na kraju, ali ne i najmanje važno, kako se nositi sa tim.

Šta je istenuće mišića?

Istegnuće mišića nastaje kada su mišić ili tetiva preopterećeni/pocepani. Može biti uzrokovano:

-koršćenjem prevelike težine

-previše ponavljanja/setova u jednom treningu

-nepravilna tehnika treninga

-jedan loš potez

-nedostatak zagrevanja

-ukočenost mišića

Ja sam najčešće zbog ukočenosti imao probleme, zato je vrlo važno istezati mišiće.

Postoje određeni nivoi: blaži oblici se lako mogu lečiti ledom i antiinflamatornim lekovima, ali ozbiljniji oblici zahtevaju medicinski tretman.

To se češće dešava zimi, kada je mišićima potrebno duže zagrevanje nego leti, ali, naravno, problem može da se desi i leti ako ste previše lenji da preskočite zagrevanje na početku treninga. Ili ako vam nedostaje magnezijuma, pošto je magnezijum „mišićni mineral“.

Do sada smo govorili o akutnom naprezanju mišića. Postoji i hronična varijanta, koja se razvija iz dugotrajnih ponavljanih pokreta, na primer kada neko stalno radi u pogrešnom sedećem položaju ili ima loše držanje.

Naprezanje mišića mora se razlikovati od uganuća, što je blaža povreda tetiva, kao kada se skočni zglob povredi.

Šta očekivati kada imate istegnuće mišića, kako to lečiti?

Istegnuće mišića prepoznajete kada se osećate kao da ledena voda udara u datu oblast. Mišić se stvrdne, na dodir reaguje oštrim bolom, njegov opseg pokreta se sužava, otiče i gubi snagu.

Ako ste istegli mišić tokom treninga, morate odmah prestati sa treningom. U takvim slučajevima, dodatno ponavljanje ili drugi korak neće dobro uticati na povredu, samo ćete pogoršati situaciju. U svakom slučaju, povređeno mesto treba hladiti ledom i odmoriti, zaviti i podići i naravno obratiti se lekaru!!!

Ako se problem pojavio, dovoljno je 20 minuta zaleđivanja da smanji otok i upalu, mišić ne treba opteretiti 2 dana i povremeno ga ponovo zaleđivati. Posle dvodnevnog odmora treba ga koristiti postepeno i oprezno, malo opterećujući mišić da ne bi oslabio, jer prekomerni odmor može usporiti proces regeneracije. Naravno sve u skladu sa savetima lekara.

Određeni dodaci ishrani takođe mogu pomoći da se oporavite što je pre moguće. 1-2 grama vitamina C i ribljeg ulja dosta pomažu kod upale, a glutamin i kolagen mogu da podstaknu procese regeneracije, pa se isplati koristiti i ovo "oružje."

U najmanju ruku, možete očekivati nekoliko dana prinudnog odmora, ali može potrajati i mnogo meseci da se oporavite 100% - zato radimo naporno da ne morate da prolazite kroz ovo.

U nadi da se nećete povrediti i uzeti u obzir važnost zagrevanja i koristiti sve gore navedeno kako se ne biste povredili želim vam dobar trening!

 

Galerija: 
Miki Mihajlović
Strongman