You are here

Kiropraktika kao alternativa

Kičmeni stub nosi celokupnu težinu ljudskog tela. Istraživanja su pokazala da kod čak 80% populacije u nekom periodu života počinju da se javljaju bolovi u vratu, ramenima, lumbalnom delu kičmenog stuba. A uzroci mogu biti različiti, počevši od ukočenosti do ozbiljnih povreda ili bolesti.

Kiropraktika je popularna grana alternativne medicine koja se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom neuromuskuloskeletnog sistema. Reč kiropraktika potiče od grčke reči koja znači tretirano rukom.” Kiropraktika je procedura koja se odnosi na ručno korigovanje položaja zglobova. Spada u manipulativne tehnike za koje se znalo pre više hiljada godina.

Ručna terapija kičme je poznata od drevnog Egipta i Grčke, navodno je Hipokrat primenjivao još u V veku pre nove ere. Kao profesija nastala je u Americi 1895. godine, da bi dve godine kasnije bila osnovana i prva škola. Za osnivača kiropraktike se smatra Dr Daniel David Palmer. Koreni današnje kiropraktike nalaze se, između ostalog i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Naime, kako struktura svakog tela određuje njegovu funkciju, promena strukture, dovodi do blokade i gubitka pokreta, a samim tim do prekida toka životne energije i pojave bolesti. Zadatak kiropraktora je da uoči taj blok i da ga manipulativnom tehnikom otkloni, kako bi se telu pružila mogućnost da započne prirodni proces izlečenja.

Najčešće tegobe za javljanje kiropraktičaru:

- glavobolje

- bolovi u vratu

- smanjena ili bolna pokretljivost u vratnom delu kičme

- osećaj težine u kičmi

- bolovi koji se šire ka ramenima ili rukama

- bol između lopatica

- trnjenje u rukama i nogama

- vrtoglavice

- bolna kičma u grudnom delu

- diskus hernije, diskopatije

- bolno ustajanje, sedanje, ležanje

- kriva kičma – skolioza, kifoza...

- najčešći razlog posete je uglavnom bol u krstima, odnosno donjem delu leđa.

Kiropraktika je u odnosu na druge metode, dokazano najefikasnija u tretmanu diskus hernija lumbalnog i cervikalnog dela kičme. Važno je napomenuti da organska oboljenja nisu fokus delovanja kiropraktike, jer je ona tu nemoćna. Tako da oblast delovanja uglavnom nisu strukturni, upalni i degenerativni poremećaji koštano – mišićnog sistema.

Ova metoda se koristi najčešće u stanjima akutnog bola. Telo pacijenta se postavlja u takav položaj koji omogućava da se laganim istezanjem rasterete kičmeni stub, kukovi i rameni pojas. Metoda je veoma efikasna, jer njena primena trenutno oslobađa telo bola. Rad kiropraktora je samo početni impuls na putu izlečenja. Na njega se nastavljaju spinalna dekompresija, fizikalne procedure, a kasnije i razni programi vežbi.

Dijagnostika pre svega

Pre svakog tretmana kiropraktora mora se postaviti sigurna dijagnoza od strane specijaliste, snimkom rentgena ili magnetne rezonance, potrebnim laboratorijskim nalazima i eventualno drugim specijalističkim pregledima.

Terapija kiropraktikom je bezbolna, čak i prija. Postoji dosta tehnika kiropraktike, a dužina lečenja zavisi od stanja koje se tretira, a takođe i vrste terapije.

Relativne kontraindikacije i ograničenja su prelomi kostiju, neke sistemske bolesti, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima i neki tumori.

Kiropraktika je namenjena svima, kako zdravim tako i bolesnim osobama. Preporučuje se i preventivno, naročito sportistima. Za sve one koji pate od sportskih povreda cilj nije samo da ublaže bolove već da budu u stanju da se što pre vrate uobičajenim aktivnostima bez bojazni da će pogoršati stanje. Upravo iz tog razloga se sve više ljudi širom sveta za lečenje sportskih povreda okreće kiropraktici.

Podaci iz kliničkih istraživanja pokazuju da preko 80% pacijenata oseća olakšanje i prestanak bolova nakon posete kiropraktičaru. Iako su u prošlosti postojali suprotstavljeni stavovi, danas kiropraktika predstavlja zdravstvenu granu koja je u ekspanziji, uz obavezno poštovanje i primenu principa primum non nocere.

Literatura:

https://medlineplus.gov/chiropractic.html

https://www.acatoday.org/patients/why-choose-chiropractic/what-is-chiropractic

https://www.nhs.uk/conditions/chiropractic/

Foto:Flickr, Pixabay, Wikimedia

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede