You are here

Kombinacija treninga snage i kardio treninga

Trening snage i kardio trening su dva različita treninga. Uglavnom se ova dva treninga rade odvojeno, međutim nije retkost videti kombinaciju oba treninga u jednom. U zavisnosti od vašeg cilja ili sporta kojim se bavite, vaš je izbor da li će te kombinovati ova dva treninga ili ne. Bitno je znati šta je vaš krajnji cilj.

Kardio je vrsta vežbe koja podrazumeva namerno podizanje pulsa u ciljnu zonu otkucaja srca, što brže sagoreva masti i pomaže vam da izgubite najviše kalorija, što ga čini odličnim načinom da se rešite stomačnog sala. Kardio vežbe uključuju aktivnosti kao što su trčanje i vožnja bicikla ili kombinaciju različitih vežbi sklopljenih u jedan trenažni plan. Za razliku od ovog treninga, trening snage je usklađen sa treniranjem vašeg tela kako biste poboljšali snagu i izdržljivost. To je takođe odličan način da izgradite mišiće ako je to ono što tražite. Trening snage je takođe odličan jer vam pomaže da smanjite rizik od srčanih bolesti, kao što je slučaj i sa kardio treningom, a često je povezan sa dizanjem tegova. Naravno, trening snage je takođe raznovrstan i podrazumeva veliki broj vežbi sa opterećenjem različitih metoda.

Pre nego što se odlučite da li da kombinujete kardio trening i trening snage, morate imati ciljeve za svoje telo. Ako želite da izgradite mišiće i izdržljivost, dodavanje kardio treninga je kontraproduktivno. Takođe bi trebalo da se zapitate kada da se odlučite za bilo koji oblik vežbanja, što će takođe diktirati da li možete kombinovati ova dva treninga. Na koji način se ova dva treninga mogu kombinovati ? Ako želite da izgradite mišiće i radite kardio, trebalo bi da razdvojite dva treninga za najmanje šest sati. Ako to ne učinite, zbunićete svoje telo i na kraju uopšte nećete izgraditi mišiće, što će zauzvrat umanjiti vaše šanse ka krajnjem cilju. Međutim, ako se bavite borilačkim sportovima, trening snage ne bi trebao da bude primaran u odnosu na kardio trening. Trening izdržljivosti, koji bi podrazumevao kombinaciju ova dva treninga je ono što bi imalo smisla jer je kardio vaskularna izdržljivost, kao i muskulaturna, od krucijalnog značaja za vaš sport.

Odabir vežbi koje bi povećale vaše atletske performanse je takođe od velike važnosti. Treba znati da je svaka osoba drugačija, tako da morate da budete realni kada krećete sa vežbanjem i da prepoznate vežbe koje prvenstveno odgovaraju vama. Nekome tegovi ne prijaju i bazira se striktno na vežbe sa sopstvenom težinom i suprotno. Kombinovanje obe opcije je verovatno najdelotvornije, ali ne treba forsirati nešto što vašem telu ne prija. Slušanje svog tela je nauka sama po sebi.

Konketan naglasak na sportovima izdržljivosti je kombinovanje kardio treninga i treninga snage. Na koji način sportisti iz ove branše mogu imati koristi? Istovremeni trening nadoknađuje kataboličku prirodu vežbi na duži period. Tokom godina istraživanja, otkriveno je da vežbe izdržljivosti velikog obima smanjuju testosteron, dobre su za izgradnju energije, povećanje mišića i gubitak telesne masti. Uz vežbe izdržljivosti velikog obima, takođe imate porast kortizola, hormona stresa, tako da vam trening snage pomaže da smanjite efekte hormona stresa. Kada su u pitanju profesionalni sportisti, i za nih važi sve što je gore navedeno. Međutim, oporavak je ključ za nastavak. Morate se pravilno odmoriti i oporaviti nakon intenzivnih kardio treninga i treninga snage. Takođe, ovo je odlično za nekoga ko ne može da se posveti intenzivnom treningu svaki dan. Ali treba praviti  pauze između dana vežbanja i imati plan koji će vam doneti željene rezultate na duže staze.

U svakom slučaju, svaki trening je uvek dobrodošao i nemojte odugovlačiti sa početkom, ako do sada niste krenuli. Samo napred.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine