You are here

Kondicione pripreme za skijanje

Skijaška sezona je počela i glavna briga većine rekreativnih skijaša je skijaška oprema, skijaške karte, destinacije i slično, ali to nije dovoljno za optimalno i bezbedno skijanje. Ako želimo bezbedno skijanje bez povreda, pripreme za skijašku sezonu počinju već preko leta ili početkom jeseni.

Alpsko skijanje nije jednostavan sport. Sile i vibracije u zaokretima su velike zato je iz ugla bezbednosti veoma značajna kondiciona spremnost a pored toga ako smo fizički spremni više ćemo uživati dok skijamo. Upravo zbog slabe fizičke spremnosti rekreativnih skijaša najčešće dolazi do lakših ili težih povreda na skijalištima.

S kondicionim pripremama za skijašku sezonu moramo početi postepeno, raznovrsnim vežbama – od brzog hodanja, hodanja uzbrdo, trčanja i vežbi u fitness centru. Značajno je da vežbanje prilagodimo našim mogućnostima i da traje barem sat vremena dnevno, najmanje mesec dana. Veoma bitno je da ojačamo prednje i zadnje butne mišiće a za to je najbolje da odemo u fitness centar gde će nam fitness instruktori stručno savetovati kojim vežbama i na kojim spravama možemo ojačati mišiće potrebne za skijanje.

Koji mišići su najopterećeniji u skijanju?

Samo dobro spremni mišići će vam omogućiti da održite ravnotežu i stabilizaciju tela i prenos snage sa nogu na skije. Tako ćete uspešno upravljati brzinom i menjati smer skijanja.

Mišići nogu

Mišići nogu su značajni za promene pravca skijanja, ubrzanja i za zaustavljanje. Ako mišići nogu nisu dovoljno snažni vaše skijanje po strmini neće biti stabilno i imaćete probleme sa brzim reakcijama kod promene pravca skijanja. Za rad kolenskog zgloba i rad kukova glavnu ulogu imaju prednji i zadnji butni mišići. Za iztezanje kolena su značajni mišići zadnjice. Mišići na vanjskoj strani bedra omogućavaju odmicanje nogu a mišići na unutrašnjoj strani bedra pomažu kod primicanja nogu. Mišići koji stabiliziraju skočni zglob i pomažu kod savijanja kolena nalaze se na zadnjoj strani podkolenice to su mišići lista.

U slučaju da vam prilikom skijanja po strmom delu skijališta jedna skija sklizne rešenje situacije nije samo u snazi mišića nogu nego i u stabilnosti trupa. Ako su mišići trupa slabi najverovatnije će te pasti.

Mišići trupa

Gornji deo tela uspešno pomaže rukama kod odguravanja sa štapovima zato prilikom treninga ne smete zaboraviti na vežbe kojima će te učvrstiti mišiće trupa. Noge i ruke uspešno izvode skijaške pokrete samo uz učestvovanje mišića gornjeg dela tela. Ledjni mišići stabiliziraju ramena i ceo gornji deo tela. Jaki trbušni mišići će uspešno podržati prednji deo trupa i tako rasteretiti kičmu. Ne zaboravite da morate ojačati oba dela trupa, prednji i zadnji. Vežbe nisu naporne a omogući će vam da se sa skijanja vratite bez bolova i povreda.

Mišići ruku

Medju najvažnije mišiće ruku spada mišić prednjeg dela nadlaktice koji brine za stabilnost ramena i omogućava savijanje lakta. Značajan je i mišić zadnjeg dela nadlaktice koji ima istu ulogu kao i prednji. Mišići ruku su značajni kod upotrebe skijaških štapova. Ako ojačate mišiće ruku lakše će te skijati i odgurivati se na snegu.

 

Skijanje je zabavno ali ne možemo mimo činjenice da svaki snežni užitak zahteva od našeg tela velike fizičke napore na koje se morate obavezno pripremiti iz razloga da skijanje bude lakše, bez bolova i povreda.

 

Galerija: