You are here

Meditativnost kroz jiu jitsu

Jiu jitsu, iliti Brazilski jiu jitsu po današnjoj nomenklaturi, je postao opšte prihvaćen i veoma popularan sport. U svetskim okvirima zauzima istaknuto mesto medju borilačkim sportovima, a u našoj zemlji polako uzima primat i postaje punopravni deo sportskih aktivnosti. Svi borilački klubovi koji žele da budu deo moderne scene, koja uključuje više borilačkih sportova, poput mma, inkorporiraju jiu jitsu u svoj program treninga. Jiu jitsu je pored svojih borilačkih prednosti, veoma koristan u još jednom aspektu. O čemu se radi...

Trenirajuci jiu jitsu ljudi postaju svesniji sebe i svog tela. Treninzi su prilagodjeni za sve uzraste i starosne dobi. Apsolutno nije bitno koliko imate i godina, sa treninzima jiu jitse možete početi bilo kada. Konkretan benefit koji donosi ovaj sport, za razliku od svih borilačkih sportova, je stanje uma i tela koji se spajaju u jednoj tačci. Šta to zapravo znači?

Prirodne forme tela i raznovrsne tehnike koje se uče na treningu jiu jitse, omogućavaju praktikantu svesnost svoga tela i njegovog kretanja. Za vreme treninga, koji podrazumeva učenje novih tehnika i njihovo drilovanje, praktikanti su usesredjeni i fokusirani. Ponavljanje naučenih tehnika omogućava pojedincu mehaniku pokreta i uspešnu muskularnu memoriju. To automatski dovodi do toga da naučeno znanje postaje i primenljivo bez naprezanja moždanog dela. Na kraju treninga se rade sparinzi ili rolinzi. Sparinzi su konkretan vid borbe, dok je roling vrsta laganog sparinga. Prilikom sparinga, koji u visokom intezitetu nisu za svakog, dok se ne dodje u konkretnu formu, dolazi do jedinstvenog stanja uma i tela. U tim momentima učesnik je apsolutno prisutan ovde i sada. Kao i u meditaciji, um treba da bude opušten i smiren, i ne treba da učestvuje kako bi se efekti opuštenosti i smirenosti iskazali. Za vreme rolinga, odnosno laganig sparinga, situacija je još efektnija jer su učesnici puno smireniji i opušteniji. Ne moraju da razmišljaju o eventualnim završnicama već se preuste toku borbe koji ih vodi iz jedne u drugu situaciju. Tanzicije u borbi su nepregledne i predstavljaju novu dimenziju za svakog novog polaznika. Trenirajuci jiu jitsu, aktivno ili povremeno, svaki polaznik će primetiti velike promene u sebi. Dajući kompletnog sebe na treningu, dobijate veliki plus u zdravstvenom smislu, jer prilikom treniranja Brazilske jiu jitse, udarci nisu dozvoljeni da bi tehnike napada i odbrane dosle do izražaja. Ovo samim tim polaznicima daje odredjenu smirenost i sigurnost.

Za vreme treninga um je apsolutno fokusiran na trenutna dešavanja i nema prostora za druga razmišljanja. Zaboravlja se sve ono što vas muči ili što vas čeka kada završite trening, i tako dobijate sjajnu terapiju, meditativnog karaktera, od 90 minuta. Poznato je da meditacija smanjuje stres, ublažava simptome nervoze, redukuje pritisak i poboljšava mnoge druge stvari u organizmu. Jiu jitsu vam upravo nudi takav pristup i daje vam zdravlje na proverenim osnovama. Jiu jitsu je takodje jedan od najboljih fitness sistema ikada osmisljenih što je uvek primetno posle svakog treninga. Čovek se oseća sjajno i opušteno. Američki predsednik Teodor Ruzvelt je svojevremeno dobro zaključio: “ Ako ujednimo sve naše sportske aktivnosti, ni tada se nemogu porediti sa jiu jitsom.”

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine