You are here

Nastavite da dolazite i pobedjujete

Da biste postali – i ostali – šampion u bilo kom sportu (ili oblasti života), morate imati mentalni sklop posvećen uspehu i veri u njega. Kad kažem „šampion“, ne mislim samo na odličja i priznanja – već na dostizanje uspeha kojim biste bili zadovoljni. Ostvarite svoj cilj – i bićete šampion u okvirima koje ste postavili sebi.

Lična predstava o sebi je ključna za određivanje čovekove ličnosti i ponašanja. Izmenite sliku koju imate o sebi i promenićete i ličnost i ponašanje. Kako? Gradeći sliku koja će vas snažiti i voditi ka uspehu. Vodeći sportski psiholozi su jednoglasni: da biste bili šampion, u glavi morate stvoriti sliku pobednika pre no što se ona zaista manifestuje u životu. Ali ne možete očekivati da se to desi preko noći.

Da biste izgradili moćnu sliku o sebi, prvo morate odrediti šta i KO želite da postanete. Potom, usvojite i primenjujte navike, ponašanja i rituale te osobe. Napravite plan koji vam omogućava da svakog dana priđete korak bliže onom što želite. Što više obećanja datih sebi ispunite, gradićete moćniju sliku o sebi, a sa njom i samopoštovanje i samopouzdanje.

Visok, a pogotovo fantastičan nivo uspeha su nemogući sa ograničenim, učaurenim, fiksiranim mentalnim sklopom. Da biste ostvarili vrhunske rezultate, morate usvojiti mentalni sklop okrenut rastu. Morate verovati da možete da nadvladate poteškoće, savladate neophodne veštine i ostvarite željene rezultate. Kako usvajate i negujete, a naročito podstičete takav mentalni sklop, zadobijaćete dva kvaliteta neophodna za šampiona: optimizam i samouverenost.

Šampioni razumeju da uspeh nije prava linija. Postavljaju cilj, prave plan, i veruju procesu koji ih vodi napred. Kad stvari pođu loše, ne dižu ruke i ne traže lakši izlaz: umesto toga, ostaju posvećeni planu i procesu. Neuspeh je stepenik ka uspehu. Poraz nije slepa ulica, već lekcija iz koje se može učiti. Iz koje se mora učiti. Šampioni su ponosni na svoje strpljenje i istrajnost, i veruju u njih. Znaju da su prepreke neizbežne, ali ne shvataju ih lično i ne dopuštaju im da poljuljaju sopstvenu veru u sebe. Da biste razmišljali šampionski, morate koristiti neuspeh kao gorivo koje će vas podići na viši nivo.

Kad vam se cilj čini daleko, gotovo nedostižno, ne obeshrabrujte sebe slikom ogromnog, nesavladivog poduhvata. Samo dođite na trening i počnite. A potom, dođite na sledeći trening.

Istrajavajte. Nastavljate da dolazite i radite sve što je potrebno.

Ako niko ne ulaže u vas – ulažite u sebe. Ako niko ne veruje u vas – verujte u sebe.

Čak i ako ne vidite rezultate odmah – nastavite da dolazite i trenirate sve dok ih ne vidite. Čak i ako rezultata nema dugo, dugo vremena... nastavite da dolazite i trenirate.

Šta ako rezultati nikako ne dolaze? Neće ni doći ako odustanete. Nastavite da dolazite.

„Ali umoran sam...“ Nastavi da dolaziš.

„Ali nije mi do toga...“ Nastavi da dolaziš

„Ali ne vidim rezultate...“ Samo nastavi da dolaziš.

„Ali ne znam odakle da počnem...“ Samo počni! Preduzmi nešto. Načini prvi korak. Svaki korak se nadovezuje na prethodni i, pre ili kasnije, okrenućeš se i videti da si stigao bliže vrhu stepeništa.

Nije važno da li je taj vrh vidljiv sa mesta gde si sada. Dovoljno je da znaš da ako nastavljaš da se penješ – ako nastavljaš da učiš kako da stigneš do tog narednog nivoa – pre ili kasnije ćeš biti tamo gde treba da budeš.

Ako odustaneš... Ako nikad ne počneš da se penješ... Ako nikad ne načiniš taj prvi korak... Nikad nećeš stići do vrha... I zauvek ćeš se kajati. O samopoštovanju da i ne govorimo.

Ljudi ne ostvaruju uspeh zato što odustaju. I TAČKA.

Kažu da su probali „sve“. Naravno da su probali sve...

Sve IZUZEV ISTRAJAVANJA. Sve SEM HRABROSTI da nastave dalje. Probali su sve – OSIM DA POKAŽU SRCE baš kad je najpotrebnije: kad stvari zaista zaguste. Probali su ODUSTAJANJE.

Ali pobednici ne odustaju! Oni dolaze na trening bilo da padaju kiša, grad ili sneg, ili prži sunce. Dolaze i kad je teško. Tu su kada je najteže. Dolaze svaki bogovetni put. I baš to je razlika. Ništa dobro se neće desiti ako dignete ruke.

Zato nastavite da dolazite.

Kiša, sneg, grad, sunce, stvari koje se odvijaju presporo ili prebrzo: nastavite da dolazite, bilo vam do toga ili ne. Neuspesi, prepreke, svi koji ne veruju u vas, nisu bitni: verujte u sebe.

Samo nastavite da dolazite. Nastavite da pobeđujete.

 

Galerija: 
Momir Iseni
Nutricionizam, fitnes, motivacija