You are here

Nauli Kriya - Najbolja vežba za masažu unutrašnjih organa

Nauli kriya je vežba iz yoge koja se praktikuje više od hiljadu godina. Masaža unutrašnjih organa je višestruko korisna za opšte zdravlje organizma. Ova vežba je poznata svim ljudima koji prate mma sport, pogotovo Brazilski jiu jitsu, jer je to prvi javno demonstrirao legendarni Rickson Gracie. U životima Gracie familije, kreatorima Brazilske jiu jitse, yoga igra jednu od ključnih uloga, a znajući da su oni jedna od najdugovečnijih familija, treba uzeti u obzir ovu vežbu.

Kriya je nastala od sanskritske reči kri što znači raditi nešto, pa je prevod krije zapravo akcija ili niz položaja, vežbi ili dahova kojima postižemo određeni cilj. Tako je Nauli krija nastala od sanskritske reči nau što znači brod, ili, u prevodu stegnuti nešto, stisnuti. Ona je tehnika za masažu abdomena koja uključuje unutrašnje organe i mišiće koji se pokreću vertikalno i sa strane, poput talasa.

Benefiti ove vežbe imaju širok spektar. Nauli krija, snažna vežba za područje abdomena, zahteva snagu i fokus. Masaža unutrašnjih organa poput jetre, slezine, crijeva, itd. pokreće i pojačava želudčanu vatru koja eliminiše toksine koji se nakupljaju u našem probavnom traktu.

Ova kriya stimuliše i Manipura čakru u kojoj se skladišti prana. Njeno pokretanje donosi brojne dobrobiti poput mentalne jasnoće, ubrzanog metabolizma i osnaženog imuniteta. Najbolje je vežbati ujutro, na prazan želudac ili 5 do 6 sati nakon jela. Čaša tople vode i limuna ujutro može smiriti želudac pre prakse.

Iako nauli kriyu može praktikovati bilo ko ko je spreman učiti, najbolje je ipak prvo potražiti savet iskusnog yoga instruktora koji će vas usmeriti i voditi, a sve sa ciljem da ne povredite unutrašnje organe.

Kada ne treba raditi nauli kriyu? Ukoliko imate problema sa hipertenzijom, srčane probleme, bruh, čir ili bilo koji drugi probavni problem. Praksa nije preporučljiva ni trudnicama u bilo kojem mesecu. A, ukoliko osetite bilo kakvu bol ili nelagodu, odmah stanite, slušajte svoje telo i ništa ne forsirajte.

Nauli kriya je preporučljiva svima koji žele da pomognu sebi na pravi način i time preventivno deluju na svoje telo i unutrašnje organe.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine