You are here

NE LOVITE MIŠEVE

Za lava, cara životinja, savršenu ubilačku mašinu, ne predstavlja nikakav problem da uhvati, ubije i pojede običnog poljskog miša.

Ali – on to nikad ne čini. Miš može nonšalatno da se šeta pred lavom koji se odmara, i lav se neće nimalo uzbuditi.

Zašto? Energija potrebna za pokretanje i hvatanje miša prevazilazi sadržaj kalorija koji bi taj „lov“ obezbedio. Lav koji bi provodio dane loveći – i jedući – miševe bi zapravo lagano umirao od gladi.

Lav ne može da živi na poljskim miševima. Potrebne su mu antilope, potrebna mu je velika divljač. I mada hvatanje takve lovine traži veći trud, naprezanje, brzinu i snagu, jednom uhvaćena i ubijena, ona lavu obezbeđuje pravu gozbu. Hraneći se kako mu dolikuje, lav može dugo i zadovoljno živeti lavljim životom.

Dobro razmislite o tome. Jer – vi ste lav. Priroda vam je podarila veliki potencijal i stvaralačku snagu, koje možete da koristite za lov na miševe – ili antilope. Ako ih trošite loveći miševe, na duže staze ćete, iako je njih lakše uhvatiti i ubiti i pružaju brzo osećanje da ste nešto postigli, sasvim sigurno umreti. Vaši potencijali i uspeh će umreti.

Shvatam da je danas veoma teško biti tako usmeren. Sa svih strana smo okruženi miševima, koji nam se predstavljaju i prodaju kao lako dostupna i zadovoljavajuća lovina – ima toliko miševa da nema potrebe da tražimo antilope. Ali to samo znači da oni koji nam nude miševe za sebe čuvaju krupniju divljač, nastojeći da nas zaokupe trivijalnim i besmislenim.

Zato i ne treba da nas čudi što smo, uprkos svuda tako raspoloživim miševima, u sebi večito gladni.

Kako i ne bismo bili? Pa mi smo lavovi – miševi nisu naša hrana. Priroda nas je obdarila neverovatnom snagom i sposobnostima. Koristite svoje sposobnosti na način na koji ste za to rođeni. Posvetite se lovu na divljač koja vam donosi izobilje.

Kad pogledate svoj današnji raspored, trening, ishranu, ili plan aktivnosti i sastanaka: da li on pokazuje da lovite miševe ili antilope? U vremenu koje je uvek ograničeno, koristeći sposobnosti i resurse koje imate na raspolaganju, možete raditi samo jedno od toga.

Posmatrajmo iz ove perspektive vaš trening. Šta čini njegov pretežni deo? Drugim rečima, šta njime lovite – miševe ili krupnu divljač? Od kojih vežbi je trening sastavljen? Izolacione vežbe (ispružanje ruke u pretklonu sa bučicama za triceps, koncentracioni pregibi za biceps, vežbanje zadnjeg dela ramena) su miševi čije hvatanje vam odvlači vreme i crpi energiju, zauzvrat ne nudeći opipljivi boljitak i korist. Velike, osnovne vežbe su prava krupna divljač čije hvatanje će vašem telu – i umu – obezbediti istinsku gozbu.

Sledeća stvar: od kakvih opterećenja je trening koncipiran? Koristite li u samim osnovnim vežbama težine koje ne predstavljaju pravi izazov, zazirući od onih pravih iskušenja, na kojima se krije istinski pomak? Ili, da li su vaše antilope one najsitnije, nejake i bolesne koje je lako hvatati (težine sa kojima mesecima pa i godinama izvodite vežbe), ili podižete sopstvenu lestvicu, neprestano težeći hvatanju krupnijeg plena?

Koliki je intenzitet? Do kog stepena ste u stanju da vladate sobom i podnosite opterećenje? Popuštate li kad uhvatite miša, ili stiskate zube sve dok ne ulovite antilopu?

Ili, kad je reč o aerobnom treningu? Hoćete li traćiti vreme satima lutajući na traci za trčanje (potpuno analogno beskonačnom lovu na miševe), ili usmeriti energiju u dozirane metaboličke intervalne treninge koji će vam pružiti neuporedivo više koristi štedeći bespotrebno bacano vreme i energiju?

Da li neprestano menjate treninge, menjajući sistem po sistem – neko mi je preporučio ovo, tamo sam čuo ili čitao ono, kažu da je ovaj metod najbolji za ovo ili ono – ili postojano istrajavate na osnovama i razvijate bazičnu snagu, temelje koji daleko nadilaze pomodarske trendove?

Imate ograničeno vreme za trening: kako ćete ga iskoristiti? Šta ćete na njemu loviti?

Ne samo na treningu, već u svim životnim oblastima – zanemarite i ignorišite miševe. Izbrišite ih iz svog rasporeda, iz svojih planova i svoje pažnje. Oni nisu vredni vašeg vremena – i prostog utroška kalorija koje im posvećujete. Koristite svoje vreme, snagu i sposobnosti za lov na krupnu divljač.

Zašto? Pa, još jednom – za to ste zaista i jedino rođeni. I jedino tako ćete sebi omogućiti napredak ka rezultatima koje zaslužujete.

Galerija: 
Momir Iseni
Nutricionizam, fitnes, motivacijaomogućio Pansport Forum