You are here

Nekoliko saveta za vidan napredak

image

Sve ovo o čemu ću vam sada govoriti je iz mog ličnog iskustva, godine treniranja su mi pomogle da shvatim mnogo stvari koje su jako bitne za napredak, tako sam i uspeo, slušao sam svoje telo, koje vrlo dobro zna da govori. Naravno i saveti starijih i uspešnijih od mene su mi bili od velike važnosti. Sada kada sam sve sumirao, rešio sam da to podelim sa vama.

Verovatno se svi prisećate vremena kada je vaše telo reagovalo na bilo kakav trening sa opterećenjem, a vaši mišići bili veći iz dana u dan, uprkos možda ne baš tako svršenom pristupu treninga i lošijoj ishrani.

To je taj takozvani “ekspresni napredak” koji je uobičajen za prvih nekoliko meseci, kasnije postaje sve sporiji i sve se više približava stagnaciji. Veliki broj vežbača tada biva demoralisan, gubi motiv za dalje treninge ili jednostavno prestaje da trenira, što je i najveća greška! Dakle, da krenemo redom…

  1. Napravite planove

Najbolji I najmerodavniji kritičar vašeg napretka je vaš najobičniji metar. Merite svoje telesne dimenzije jednom mesečno. Podatke unosite u svoj dnevnik treninga. Napravite tromesečni, šestomesečni i godišnji plan napretka. Ali se trudite da budete realni u očekivanjima. Nemojte da dozvolite da vas ponesu nerealne ambicije. Najbolje je da pred sebe postavite ostvarive i realne ciljeve i ako uspete da ih realizujete,sa još većom voljom I energijom ići ćete ka ostvarenju sledećeg zacrtanog plana.

  1. Unosite neke nove promene

Mičići poseduju jako dobru sposobnost adaptacije na trening. Jako je bitno da ih stalno stavljate pred nove izazove. Ukoliko su vaši treninzi iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec isti NEMA NAPRETKA! Kada primetite da vam telo ne reaguje onako dobro na trening kao ranije – zbunite ga! Kako to u praksi izgleda? To znači da ćete se potruditi vaš trening bude iz osnove izmenjen,što podrazumeva- promenu u izboru vežbi

-promena redosleda izvođenja vezbi

-promena opterećenja

-promena u izboru inteziteta

Pored ovih osnovnih promena korisno će se pokazati i izmena u tempu i brzini izvođenja ponavljanja. Pokušajte sa sasvim laganim, kontrolisanim ponavljanjima ili eksplozivnim načinom savlađivanja opterećenja. Kombinujte ova sva načina i u samoj seriji, tako da u fazi savlađivanja opterećenja teg podižete u brzom tempu-zatim ga za trenutak u vrhu pokreta zadržite, a potom sasvim lagano vraćate u početni položaj. Možete menjati tempo, takođe vam mogu i poslužiti menjanja hvatova (uski,široki,obrnuti) i promena uglova pod kojim napadate mišić. Postoji zaista veliki broj mogućnosti za izmene treninga, ali ne treba ni tako često izmeniti. Zadržite se na jednoj najmanje mesec dana,a menjajte tek kad osetite da su mišići provalili vaš sistem.

  1. Što više to bolje!

Jedna od glavnih zabluda! To je mogući razlog stagnacije ili pretreniranosti. Umesto dugog trennga od dva glisovicsata i tidesetak serija po mišićnim grupama-radije primenjujte treninge većeg inteziteta 45-50minuta, 4-5 puta nedeljno. Tako se mišici odmaraju i oporavljaju os stresa koji izaziva trening sa opterećenjem.

  1. Koncentracija

Verovatno znate da efikasnost jedne vežbe, ali i celog treninga zavisi od sposobnosti da fokusirate koncentraciju na mišićnu partiju koju radite. Kada uspostavite vezu između mozga i vežbanog mišića postižete jače kontrakcije. Reći ću vam kako ja radim, stanem pred ogledalo i posmatram kako se mišić pri kontrakciji zateže,posmatram promene koje nastaju na partiji koju treniram.

Sledeći savet ,pokušajte da se na treningu isključite iz ,,stvarnog sveta,, jedino što u tom trenutku treba da postoji je vaš mozak i mišić koji vežbate.

  1. Proverite svoj plan ishrane

ISHRANA JE TEMELJ IZGRADNJE MIŠIĆA. Činjenica je da bez dovoljno kvalitetnih proteina nema napretka u razvoju mišićne mase. Izračunajte svoj dnevni unos hranljivih materija,valjalo bi da on bude u granicama onoga što je vašem telu potrebno. Prema planu ishrane se treba odnositi jednako odgovorno kao i prema treningu!

  1. Suplementi

Ukoliko do sada niste koristili sportske preparate,razmislite o tome. Jedno je sigurno-biće vam od velike pomoći. U današnje vreme dostupan je veliki broj najraznovrsnijih preparata. Mladi vežbači su često zbunjeni i postavljaju pitanje – šta uzeti?

Za početak se držite onog osnovnog i proverenog WHEY PROTEIN, CREATINE MONOHIDRAT, GLUTAMIN, BCAA, AMINO KISELINE su preparati od kojih ćete sigurno imati koristi. Pri kupovini vodite računa o datumu isteka roka,sastavu i načinu korišćenja. Valjalo bi da vas stručno lice uvede u pravilan način korišćenja da bi ste zaista postigli maksimalni efekat i sprečili neke negativne posledice. A naravno najkvalitetnije i najpouydanije suplemente možete pronaći u svim prodavnicama PANSPORT-a ili naručiti putem interneta.

  1. Poslednji savet-VERUJTE U USPEH I ON ĆE DOĆI

Ovo sam osetio na svojoj koži. Ne postoji nijedan biološki razlog zašto ne biste napredovali. Budite strpljivi i uporni, verujte u sebe i ostvarićete sve što ste poželeli.

NO PAIN NO GAIN

Nenad_copy