You are here

Povećanje jiu jitsu performansi većom snagom

BJJ, ili brazilski jiu jitsu, je borilačka veština koja zahteva snagu, izdržljivost i tehniku. Iako je savladavanje tehnika ključno, podjednako je važno imati čvrstu osnovu snage i kondicije. U današnjem svetu Brazilske jiu jitse svedočimo sve većem porastu korišćenja nedozvoljenih sredstava i akcentiranju na snazi. Prva opcija je prvenstveno opasna, a druga je jednostavno neophodna i zdravija. Trening snage je ključni aspekt brazilske jiu jitse koji može poboljšati ukupne performanse i smanjiti rizik od povreda. Uključivanje vežbi snage u vašu rutinu BJJ treninga može pružiti brojne prednosti, od povećane snage i eksplozivnosti do poboljšane snage snažnog stiska.

Kao što smo napomenuli BJJ je borilačka veština koja zahteva značajne fizičke zahteve. Vežbači moraju imati snagu, izdržljivost i agilnost da izvode različite tehnike i pokrete. Iako se mnogi fokusiraju na savladavanje tehnika, podjednako je važno imati čvrstu osnovu snage i kondicije za poboljšanje performansi i sprečavanje povreda. Ako uzmemo u obzir tri osnovne vežbe za kompletnu snagu organizma, a to su bench press, mrtvo dizanje i čučnjevi, tada možemo doneti sledeće zaključke :

Prvo: trening snage može pomoći jiu jitsu borcima da spreče povrede poboljšanjem snage mišića i zglobova koji se koriste u BJJ pokretima.

Drugo: može poboljšati ukupne performanse povećanjem snage i eksplozivnosti, omogućavajući praktičarima da izvode tehnike sa više sile i brzine.

Treće: trening snage može poboljšati izdržljivost, što je od suštinskog značaja u BJJ gde mečevi mogu da traju od 5 minuta do preko 20 minuta.

Bitno je napomenuti da svaki ciklus treninga snage treba dobro isplanirati i uskladiti ga sa redovnim jiu jitsu treninzima. U suštini, svaki program treninga dizajniran je da poveća snagu i eksplozivnost fokusirajući se na dizanje većih težina, uz vežbe kao što su već pomenuti  čučnjevi, mrtvo dizanje i bench press. Program povećanja snage se zasniva na principu progresivnog preopterećenja, što znači da se težina koja se podiže postepeno povećava tokom vremena da izazove mišiće i unapredi povećanje snage. Ključno je da ne žurite sa povećanjem težine, već da napredujete polako tokom vremena, postepeno povećavajući težinu da biste izbegli povrede i omogućili telu da se prilagodi. Nema potrebe da pokušavate da „natrpavate“ šipku velikim težinama svaki put kada započnete novi ciklus. Čak i najmanje povećanje težine će biti dovoljno da vam bude bolje i primetite raliku u snazi. Fokusirajući se na više zglobna podizanja i postepeno povećanje težine, takav trening pomaže u izgradnji mišićne mase i povećanju snage. Ova povećana snaga može se pretvoriti u bolje tehnike rušenja i bolju kontrolu nad protivnicima.

Program izgradnje snage mora da bude osmišljen da izazove telo i promoviše adaptaciju, što dovodi do bolje opšte kondicije i izdržljivosti. Ovo može biti posebno korisno za BJJ takmičare, koji moraju da održe svoju izdržljivost, menjajući razne pozicije mnogo puta tokom meča. Izdržljivost je ključ koji nam omogućava mnogo lakšu borbu, a prethodono izgrađena snaga je odličan temelj za uzajamno delovanje oba aspekta.

Programi snage imaju svoje varijacije. Treba ih dobro osmisliti, a najbolje je naći stručno i iskusno lice koje vam može pomoći u tom poduhvatu. Da biste maksimalno iskoristili programe snage za BJJ, važno je da ih pravilno podesite i izbegnete uobičajene greške, kao što su pretreniranost, ignorisanje pravilnog izvođenja vežbi i ne praćenje napretka. Počevši sa optimalnim težinama i polako napredujući, BJJ praktikanti mogu postići svoje ciljeve treninga snage, a da pritom izbegnu povrede. Dajte šansu ovakvoj vrsti treninga i ne žurite, rezultati će svakako doći.

Galerija: