You are here

Povrede usled prenaprezanja

image

Povrede su nešto od čega strepi svaki sportista. Sa druge strane one su stvarnost svakog od vas koji redovno treninarte reklo bi sa da su neizbežne. Ipak, jedan tip povreda možete sprečiti. Umerenim tempom i pažljivim doziranjem težine i ponavljanja sprečićete povrede od prenaprezanja. Ove povrede posledica su mikro povreda tokom vremena a konačno mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja zglobova i mišića.

Dva razloga zašto se javljaju povrede od prenaprezanja mišića i zglobova su:
  • Greške u treningu. Ovaj tip greški javlja se kod entuzijasta koji krenu da vežbaju prevelikim intenzitetom prebrzo. Vežbanje koje predugo traje, koje je preintenzivno ili prebrzo može perviše da optereti mišiće i da dovede do povreda usled prenaprezanja.
  • Greške u tehnici. Suvišno je opisivati uslove u većini teretana kod nas. Bez prave stručne pomoći ili pored nezainteresovane stručne pomoći vrlo lako dolazi do pogrešne ehnike u vežbanju. Kada se jednom u zapamti pokret, pa makar on bio i pogrešan, veoma ga je teško korigovati. Loša tehnika, ne samo da vas neće dovesti do rezultata već će biti i verovatan uzrok povreda usled prenaprezanja. Prava tehnika opteretiće delove tela koji treba da budu opterećeni bez istegnuća i uganuća.

 

doctorNaravno pitanje koje se postavlja jeste kako sprečiti povrede usled prenaprezanja.

Dobra vest je da se većina ovih povreda može sprečiti, a evo i kako:

  • Ne ignorišite postojeće probleme. Ako imate neku povredu od ranije, ako imate problema sa kičmom ili zglobovima, mišićnom snagom, ravnotežom ili bilo koju hroničnu bolest obratite se doktoru pre početka vežbanja. Rešite postojeće probleme, stabilizujte bolest, ne bi li tokom vežbanja oni postali uzrok novih problema
  • Koristite pravu opremu – čak i ako ne trenirate svaki dan vama je svakako potrebna prava oprema za vežbanje. Ovo se odnosi na patike za trčanje, rukavice za tegove, pojas, pa čak i odgovarajuću suplementaciju.
  • Naučite pravilno izvođenje pokreta – bilo da ga naučite preko Pansportovog foruma ili da pitate trenera u teretani, pravilna tehnika biće jedan od najboljih načina da sprečite povrede.
  • Postepeno povećavajte intenzitet vežbanja – biće savet svakog odgovornog trenera. Rim nije sagrađen za dan, a vi svakako nećte popraviti svoje stanje (izgled, kondiciju) za dan vežbanja. Čak ni za nedelju, ap ni mesec. Postepenost ulaska u trenažni proces značiće stabilnost i vaše kondicije i vašeg tela. Zadajte sebi ciljeve, ali budite realni.

Bavite se različitim aktivnostima – jedan te isti pokret koji se ponavlja svakodnevno ili dovoljno često dovešće do povrede. Umesto trčanja na traci, trčite po travi ponekad; umesto stepera vozite bicikli; menjajte vežbe za ruke, leđa, ramena... Raznolikost ne samo da prija umu, već i telu.

Daniela_potpis_fotografija

Povezani i slični tekstovi