You are here

Pravila istezanja posle napornog mma treninga

MMA je prvenstveno naporan i veoma zahtevan sport. Velika potrošnja energije na svakom treningu je nešto što predstavlja sastavni deo učenja veštine. Zamor materijala se javlja posle određenog vremena, a uvek je jedan od ciljeva oporavak tela i omogućavanje istom da bude spremno za sledeći trening. Istezanje je opšte poznata stvar kada su borilački sportovi u pitanju, ali treba se pridržavati određenih pravila.

U svakoj stručnoj literaturi, opšte je poznato da se posle treninga trebati istezati. To je ono što nas svi uče. Polazna tačka je u tome da se mišić tokom treninga skrati, optereti i da ga istezanje opušta, ubrzava oporavak itd. Ovo je “školski” princip koji je opšte poznat. Ali, pitanje je kako se istezati posle jačeg treninga?

Ako uzmemo jedan kondicioni mma trening u kome se radilo dosta skokova, pliometrije skoro do otkaza, u mnogo ponavljanja i serija. Pored toga i dosta pomoćnih vežbi uz to i sl. Dakle trening sa jačim intezitetom I većim obimom.

Posledice su ispražnjen glikogen u mišićima, veća koncentracija laktata, premoren CNS. Sve ovo u nekom narednom periodu čini mišiće krutim i sporijim. Na sve ovo, istezanje bi trebalo da dođe kao pomoć mišiću da se oporavi. Greška nastaje kada se umoran, iscrpljen mišić nakon treninga “napadne” maksimalnim naprezanjem kroz istezanje. Dok je mišić premoren, iscrpljen, pokušati razvijati veće ampliutde pokreta je pogrešno. Razlog je u nervnom sistemu koji je iscrpljen tokom jake trening sesije i izlaganje maksimalnom naporu prilikom istezanja s ciljem da se “opusti” mišić je kontraproduktivno. Dolazimo do kontra efekta, CNS se brani tako što ne dozvoljava mišiću da poveća amplitudu i na taj način ga zaštiti od pucanja. Svojevoljno, nasilno “trpljenje” bola u tim trenucima može izazvati mikro oštećenja u mišiću. CNS to tumači kao “zonu rizika” i ne dozvoljva mišiću da se razgiba. GTO (Goldžijev tetivni organ) šalje impuls mozgu da postoji mogućnost pucanja mišića, a “odgovor” je inhibicija, umesto razgibavanja.

To naravno ne znači da se ne treba istezati posle treninga. Kratkim serijama, od 5 do 10 sekundi maximalno, treba raditi više puta sa dugim odmorima između 30 sekundi. Broj serija može ići između 5 i 10. U takvom režimu mišić nije “napadnut” već blagim istezanjem, CNS dobija signal da postepeno opušta mišić, što neće dovesti do gore navedenog efekta.

Drugim rečima, treba razlikovati relaksaciono od razvojnog istezanja. Relaks istezanje treba praktikovati posle žestokog rada, dok razvojno istezanje kome je cilj da povećate gipkost, radite kada ste odmorniji, 24h posle intenzivnog treninga. Uživajte u istezanju koja vam omogućuje neophodnu gipkost i izdržljivost, što je itekako potrebno svakom mma borcu i praktikantu.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine