You are here

PRETRENIRANOST

Prekomeran trening može biti faktor stresa koji smanjuje sposobnost imunog sistema da se suprostavi infekciji. Sportisti ili vežbaci na svim nivoima takmičenja ili treninga podložni su toj pojavi. Odrasli smo verujući u krilaticu "nema bola, nema uspeha". Rizici pretreniranosti su brojni, uključujući bolesti, povrede i izgubljeno vreme. 

Simptomi pretreniranosti obuhvataju letargiju, zamor, los učinak, gubitak sna, gubitak apetita i loše zdravstveno stanje. Simptomi se pojavljuju postepeno, pa je pretreniranost teško otkriti na vreme. Razlozi pretreniranosti uključuju dosadu, preteran rad u odnosu na odmor, neaktivnu ishranu, brz gubitak težine, nedovoljna hidratacija. 

Povećanje koncentracije kortizola prema nivou testosterona dovodi se u vezu s pretreniranošću. Nivo kortizola u krvi, hormona nadbubrežne žlezde, poraste kada se telo nalazi pod povećanim fizičkim ili psihičkim stresom. Testosteron je anabolički hormon čije vrednosti opadaju kao posledica pretreniranosti. Taj odnos hormona veoma je odetljiv, ali i skup pokazatelj pretreniranosti. Ako se podvrgnete ozbiljnom treningu, treba da naučite kako da pretreniranost prepoznate.

Pretreniranost se leči relativnim odmorom.Ozbiljniji slučajevi takvog stanja zahtevaju potpuno mirovanje ali većina sportista i vežbača dobro reaguje na smanjenje trenažnog intenziteta, produženje vremena potrebnog za oporavak, korekciju ishrane i smanjenje ritma treninga. 

 

Galerija: