You are here

Snatch

U treningu većine ljudi, snaga bi trebala biti primarna stavka, bili oni rekreativci ili profesionalni sportisti. A, za postizanje optimalnog nivoa izdržljivosti, koja je važna za mnoge sportove i aktivnosti, sasvim je jasno da trening snage neće biti dovoljan. Vežba o kojoj se radi je “SNATCH”. To je napredna vežba u “kettlebell” treningu, pa ako još niste potpuno savladali tehniku “SWINGA”, vratite se na početak učenja istog i tek kada vam “swing” postane rutina nećete imati problema sa učenjem “snatcha”. Po mišljenju mnogih, “snatch test” je proglašen krucijalnim kod testova izdržljivosti. Naravno, vežba se radi sa kettbell bučicama.

Snatch, kao jedna od najefikasnijih “kettlebell” vežbi, se umesto sklekova koristi za testiranje fizičke forme u ruskoj vojsci. Prepoznat je i u elitnim američkim jedinicama. Antiteroristička jedinica američke tajne službe, testira svoje agente maksimalnim brojem “snatcheva” u 10 minuta “kettlebellom” od 24 kg. Broj ponavljanja svake ruke se sabira.

“Snatch” stvara snažna leđa, kukove, prste, razvija izvanrednu kardio vaskularnu izdržljivost koja se odlično prenosi na trčanje, skakanje, borilačke sportove itd… Poslednje, ali i ne najmanje važno, veliki broj “snatcheva” s “kettlebellom” izgrađuje snagu volje i toleranciju na bol.

S obzirom da je “snatch” balistička vežba, principi kretanja tela su vrlo slični kao u “swingu”, odnosno mrtvom dizanju (snaga za pokretanje kettlebella dolazi iz pokreta kukovima). Razlika je u usmeravanju sile. U “swingu” silu usmeravamo prema napred pa u gornjem delu swinga završavamo s ispruženom rukom i “kettlebellom” ispred tela u visini grudi i ramena, dok u snatchu gornja pozicija završava sa rukom ispruženom na gore.

Pre izvođenja “snatcheva”, preporuka je da se dobro “upoznate” s kettlebellom sa kojm mislite da trenirate. Snage nikad previše, pa je dobro da se prethodno pozabavite press-ovima i turskim ustajanjem. Naravno, to trebate raditi s “kettlebellom” od 24 kg, a žene sa 16 kg.

Osim što treba da znamo koliko se ukupno “snatcheva” može napraviti u 5 minuta, dosta je bitno utvrditi koliko ih možete napraviti jednom rukom, odnosno sa jednom promenom ruke. Vaši treninzi se trebaju bazirati na osnovnim vežbama. Zapamtite da su “swingovi” mama, a “pressovi” tata od “snatcha”. Uvrstite ovu vežbu u svoj režim treninga i posmatrajte sopstveni napredak.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine