You are here

Sve što žene moraju da znaju o treningu sa opterećenjem

image

Često susrećem žene koje izbegavaju vežbe sa opterećenjem zbog straha od prenabildovanosti. Zbog činjenice da žena neće i ne može prirodno proizvoditi dovoljno testosterona ( jedan od glavnih hormona za proizvodnju mišićne mase ) kao što proizvede muškaraci, nemoguće je za ženu da dobije veliku količinu mišićne mase. Na žalost, slika koju će većina žena sebi dočarati je slika žene profesionalne bodibilderke. Ove žene uglavnom koriste anaboličke steroide ( sintetički testosteron ) za dostizanje tako visokog stepena mišićavosti. Sem toga ide im u prilog što imaju dobru genetiku, zajedno sa neverovatnom disciplinom u vežbanju koja omogućava brže sticanje mišića dok provode sate u teretani podižući veoma velike težine. Verujte mi, one ne izgledaju tako slučajno... Samo veoma mali broj žena ima genetsku predispoziciju da može izgraditi izrazito mišićavo telo. I to će uspeti samo uz upotrebu mnogobrojnih dodataka ishrani, a trenirati bi trebala barem toliko koliko i muškarci, ako ne i više.

Mira_5Još jedna zabluda da će ih trening sa opterećenjem učiniti "krutom" i nezgrapnom. Ako se vežbe izvode pravilno i sa punim pokretom, fleksibilnost će porasti. Vežbe kao sto su mrtvo dizanje sa blago savijenim kolenima, potisci sa bučicama i zgibovi, istežu mišiće na kraju pokreta. Prema tome, ako se vežbe izvode pravilno, vaša razgibanost će se uvećati.

Obično žene misle da im je dovoljan samo kardio trening. Kardio trening jeste efikasan program vežbanja za sagorevanje masnoća i za opšte zdravlje (smanjenje nivoa holesterola, smanjenje stresa, jacanje imunološkog sistema ). Međutim, ako isključivo radite samo kardio trening, vaše salo, ali i mišići trening_s_tegovima_zene_2će se trošiti kao gorivo. Na taj način se može smršati i, delom, oblikovati telo, ali kroz određeno vreme taj napredak se zaustavi. Zato, ako želimo oblikovati mišiće moramo ih pravilno opteretiti i umoriti. Trening sa opterećenjem ( bilo da su u pitanju slobodni tegovi ili "mašine" ) pomoćiće vam da ne izgubite mišićno tkivo. Povećanjem mišićne mase dodatno ubrzavate metabolizam, jer veći mišići sagorevaju više kalorija i kad miruju. Dakle, ako želite da smršate, ubrzate metabolizam, sagorite više kalorija i izgubite masti brže, kombinujte aerobni ( kardio ) trening i tegove. Takođe vežbe sa opterećenjem su jako dobre jer možemo posvetiti pažnju određenom kritičnom delu tela.

trening_zene_1Na primer ako su vam noge ili zadnjica kritični delovi, i ako radite specifične vežbe za te delove, vremenom ćete ih dovesti do željene skladnosti. Slobodno možemo reći da je vežbanje sa tegovima najbezbedniji sport, jer ako vežbe izvodimo pravilno onda vežbamo mišiće onako kako je biomehanički preporučeno. Povrede jedino možete zadobiti ako vežbe radite nepravilno ili dižete teret koji ne možete podići pravilno.

Dakle, žene, ako želite da izgledate dobro, nemojte se plašiti da vežbate naporno, jer skladno građeno telo je i lepo telo.

 

Mirjana_profile_pic_copy

Galerija: omogućio Pansport Forum