You are here

Takmičarski duh - Imate li ga?

Borilačke veštine su svojevrstan test za svakog ko se nalazi u toj priči. U nekom trenutku se svako zapita gde se tačno nalazi u komparaciji sa svojim kolegama. Pitanja koja se nameću sama po sebi, da li smo dovoljno napredovali, koliko smo bolji od ostalih i slično, su regularna pojava kod svakog pojedinca. Jedan od najboljih načina za rešavanje ovih problema je takmičenje i provera svojih sposobnosti kroz konkurenciju.

Za sve one koji nemaju takmičarsko iskustvo, prvi put može biti prilično zastašujuće i uznemiravajuće iskustvo. Mnogi ljudi izbegavaju ovaj način testiranja, iz preventivnih razloga, ali takmičenje zapravo predstavlja pravi mentalno-fizički test naših trenutnih sposobnosti. Bez obzira da li je u pitanju MMA, Jiu jitsu ili neki drugi borilački sport, benefiti takmičarskog dela u borilačkom „putovanju" su značajni, a evo i nekih od njih.

Benefiti takmičenja u borilačkim veštinama

- Takmičenje nam omogućava proveru kako radimo i funkcionišemo pod pritiskom. U regularnim sparinzima sa svojim partnerima, pokušavamo da izvučemo ono najbolje iz nas, u cilju opšteg napretka. Na takmičenju ste samo vi u situaciji u kojoj sva odgovornost prelazi na vas. Emocije koje preovladavaju na takmičenju su suprotne od onih na sparinzima, pogotovo ako je prisustvo publike značajano, i tada pokušavate i učite da kontrolišete svoje emocije pod pritiskom, koje pokreću um.

- Kao što smo pomenuli, takmičenje je pravi test vaše trenutne forme i veštine. Sve ono što ste gradili na treninzima, od snage,kondicije, fleksibilnosti.. se može proveriti na nekom od takmičenja. Borba je odlična procena gde se trenutno nalazite i koji su vam trenutni nedostatci, na kojima treba da poradite. Takođe, mentalna snaga, koju stičete putem takmičenja, je ono što će te sigurno osetiti i moći da upotrebite na drugim životnim poljima.

- Sticanje samopouzdanja je sledeća referenca koja vam pomaže u daljem životu. Izlazak u ring, oktagona ili na strunjače nije lak posao, ali svaki izlazak vas čini jačim i sigurnijim. Prepreke koje se pojavljuju na takmičenju se prevazilaze upuštanjem u samu borbu, što se automatski reflektuje na vaš mentalni sklop i olakšava vam snalaženje u teškim životnim situacijama. Takmičenjem pokazujete sebi i drugima da verujete u svoje sposobnosti i da ste spremni za ishod, kakav god da bude. Pobedili ili izgubili, znaćete da ste naučili nešto novo i neprocenjljivo, jer dolazi iz direktnog iskustva.

- Takmičenjem prevazilazite početni strah i automatski želite da se takmičite još više. Kada ste iskusili nerve i uzbuđenje na prvom takmičenju, svako sledeće će biti mnogo lakše. Imaćete bolju sliku kako treba da se spremate za sledeće takmičenje, i tako popravite trenutne slabosti. Naravno, ono što ste primetili da vam ide od ruke, iskoristićete da dodatno usavršite. Svi sportisiti koji imaju redovna takmičenja, znaju da je adrenalin na takmičenju na sasvim drugačijem nivou od onog na treninzima.

- Osećaj kada pobedite na takmičenju je jedinstven. Daje vam dodatnu snagu i energiju, kao i elan za dalji rad. Dajući sve od sebe na napornim treninzima, pobeda dolazi kao rezultat i u vama stvara sigurnost i osećaj zadovoljstva. Iskustvo ovog tipa je terapeutsko i pomaže svakom pojedincu. Priznanje i zahvalnost su nešto što treba da prihvatite, jer ste uložili celog sebe.

- Takmičenje je jedna od prečica ka uspehu. Osećaj koji dobijate kada se spremate za borbu, je različit od onoga na redovnim treninzima. Taj osećaj je veoma intenzivan, nervno uznemirujuć, jer zahteva više mentalne snage od svega što ste ikada uradili. Takav način razmišljanja razvija sposobnost koju možete primenjivati u svim ostalim aspektima treninga. Pošto ste se uslovili da date sve od sebe, nećete se zadovoljiti sa manjim. Nastavićete da se trudite da budete što bolji, a to je odličan recept za uspeh.

Probajte da se takmičite i upoznajte sebe. I naravno, uživajte.

 

 

Foto: Wikipedia, Af.mil, Wikipedia

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine