You are here

Tipovi mišića - osnovi fiziologije

image

Postoje tri tipa mišića.

1. Skeletni mišići su zaduženi za voljne pokrete i pripojeni su tetivama (ligamentima za kost(i).

Skeletni mišići se koriste u cilju svesnog pokreta skeleta kao što je hodanje, pokretanje ruku, ili jednostavno održavanje ravnoteže. Iako je održavanje uspravnog stava uglavnom nesvesni refleks, skeletni mišići reaguju na svesnu (obrađenu od strane velikog mozga) kontrolu. Kod prosečnog muškarca oko 40-50% ukupne telesne težine čine skeletni mišići. Kod žena je taj procenat nešto manji i znosti 30-40%.

2. Glatki mišići su zaduženi za nevoljne odnosno nesvesne pokrete.
Ova vrsta pokreta se ne obrađuje u kori velikog mozga već je pod kontrolom vegetativnog nervnog sistema odnosno simpatikusa i parasimpatikusa. Glatki mišići se nalaze u unutrašnjim organima kao što su jednjak, želudac, mokraćna bešika, creva, bronhi, ali i u koži.

3. Srčani mišić - iako strukturalno odgovara skeletnim mišićima srčani mišić (srećom) nije pod kontrolom svesti, već pod kontrolom vegetativnog nervnog sistema. Ipak, kao i drugi skeletni mišići može hipertrofirati (uvećati se). Za razliku od pravih skeletnih mišića bildovanje srčanog mišića dobro je samo u veoma ograničenim okvirima, nakon čega dolazi do opuštanja srčanog mišića i poptunog gubitke njegove funkcije.

Galerija: omogućio Pansport Forum