You are here

Trčanje i MMA

Svi praktikanti borilačkih veština znaju jednu stvar - koliko je važan rad nogu, i koliko su bitne jake, brze i na funkcionalan način pripremljene noge. Pored mase vežbi za noge, u svetu borilačkih veština i sportova, kao i drugim sportovima, trčanje je izuzetno rasprostranjeno. Razlog za rad na trčanju u borilačkim veštinama ima za cilj bolju kondiciju i lakše noge kako bi kretanje bilo olakšano tokom borbe. Kondicija je širok pojam, a za lake i brze noge treba uzeti prvo par stvari u obzir. Kakva energija se oslobađa? To je kombinacija anaerobno - aerobnog režima. Odnosno, brzi i eksplozivni pokreti koji kratko traju i često i dugo se ponavljaju tokom cele borbe.

Ako trčimo duge intervale prečesto, laganim tempom onda razvijamo izdržljivost. A, za borilčke veštine potrebna eksplozivno - brzinska - izdržljivost. Polumaratonski treninzi neće, na duge staze, pružiti ono što nama treba. Prečesto trčanje laganim tempom, kilometrima i kilometrima doprineće da postanu izdržljiviji trkači, a ne brži i eksplozivniji borci. Jer to su dve potpuno različite performanse. Konkretno, za jače, brže i eksplozivnije pokrete donjeg dela tela, potrebno je jače, brže i ekspolozivnije trčanje.

Izvođenje kratkih sprinteva, sa većim brojem ponavljanja odgovarara eksplozivno - brzinsko - izdržljivom režimu rada. Sama startnost u sprintu daje eksplozivni momenat, frekvenca koraka brzinu, a veći broj ponavljajućih sprinteva doprineće specifičnoj izdržljivosti. Ovakav tip rada kao dopunski trening kondicije, daće na duže staze brže i lakše noge.

Trčanje uglavnom obavljamo unapred tj. ciklično, dok je rad nogu u borilačkim veštinama - acikličan. To jest, postoji dosta promena pravaca kretanja tokom borbe. Treba trčati u svim smerovima. Jedan od odličnih načina je napraviti mini poligon i nakon određenog vremena menjati smerove trčanja. Ovo pored kondicionih performansi, stimuliše rad centara zaduženih za kretanje, na znatno kompleksniji način nego što to može učiniti trčanje samo u jednom smeru. Na taj način trening postaje kompletniji i efikasniji. Uvek se trudite da kroz svaki oblik treniranja obuhvatite što više specifičnih celina, na taj način ekonimičnije raspoređujemo energiju i vreme. Noge pri ovakom treningu neće gubiti kondiciju, dok će prirast energije i funkcionalnosti biti potpuno odgovarajuć zahtevima borilačkog treninga.

Probajte da uvrstite u vaš trening ovakvu vrstu trčanja i osetite promene u vašim nogama. Eksplozivnost i izdržljivost u prvom planu.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine