You are here

Trening sa slobodnim opterećenjem

image

Trening  sa slobodnim tegovima  preporučuje se iskusnijim vežbačima. Nakon par meseci vežbanja u fitnessu telo je već ojačano, pa samim tim i trening slobodnim težinama dobija svoj maksimum, prednosti slobodnih težina je ta što aktiviraju mišiće stabilizatore.

Mišići stabilizatori su oni mišići koji prilikom izvođenja pokreta ili vežbe slobodnim tegom stabilizuju trup i celo telo, što omogućava tehnički pravilno izvođenje određene vežbe. U ovakav način treninga spadaju osnovne vežbe poput čučnja, mrtvog dizanja, potiska sa ravne klupe što čine osnovu i bazu jačanja kompletnog tela, te ispoljavanje maksimalne snage potiska ili dizanja. Marko_4_nedelje_pre_takmicenja_2
Bučice koje spadaju u vežbe slobodnim težinama nalaze se u svakom fitness centru, i sa njima može kvalitetno odraditi trening. Ono što je važno je da se vežbe izvode tehnički ispravno kako bi moguće povrede bile isključene. Iako su sprave konstruisane na način da budu sigurnije i bolje izoluju mišić, nisu dovoljne da bi podstakle veći mišićni rast.  
Izolujuće vežbe su one vežbe koje pogađaju samo tačno određeni mišić, a složene vežbe su one koje aktiviraju više mišićnih grupa da rade kao celina kao što su po prirodi i namenjeni. Naše telo je napravljeno da radi kao jedna celina u svemu što radimo - mišići su povezani jedni s drugima pa tako male mišićne grupe tj. grupe igraju značajnu ulogu pomoći velikim mišićnim grupama, jer mozak radi na integraciji svih funkcija mišića radi ravnoteže i stabilizacije itd.
Što više izolujemo vežbom pojedini mišić ili mišićnu grupu bez ometanja drugih mišića to će trening biti manje koristan. Tako su se najboljim pokazale vežbe slobodnim težinama tj. tegovima (jednoručnim i dvoručnim) tj. raditi što više osnovnih vežbi koje se izvode bučicama i dvoručnim tegovima (šipkama) i koje najbolje aktiviraju velike mišićne grupe tj. grupe, čime su zaslužne za povećanje mišićne mase i snage.
Sprave diktiraju u potpunosti smer i putanju pokreta, zato kad upotrebite određenu silu u pravom smeru doći će do kretanja ali po tačno određenoj, unapred određenoj putanji i nije moguće napraviti puni opseg pokreta koji biste vi hteli samo onoliko koliko vam to određena sprava dozvoljava.  Navešću nekoliko vežbi slobodnim tegovima koje bi svaki ozbiljniji vežbač trebao uvesti u svoj program rada.
Vežbe bučicamaMarko_teretana_bucice
 * Potisak bučicama iznad glave sedeći
 * Ležeći potisak bučicama na ravnoj klupi
 * Letenje bučicama bočno
 * Prednje letenje  bučicama
 * Pullower bučicom
 * „Čekič" pregib bučicama stojeći
 * Jednoručni potisak iznad glave bučicom
 * Veslanje bučicama u pretklonu
 * Čučanj s bučicama
 * Iskorak s bučicama
 * Mrtvo dizanje s bučicama
 * Jednoručno veslanje u pretklonu bučicom
 * „Kick-back „ bučicama u pretklonu
 * Sedeći biceps pregib bučicama rotacijom.
KORISTITE SLOBODNE TEGOVE U SVOM TRENINGU JER ĆE TAKO MIŠIĆ DOŽIVETI DODATNI STRES, A SAMIM TIM ĆE TO, UZ ADEKVATNU ISHRANU, I SUPLEMENTACIJU DOVESTI DO NAPRETKA U MIŠIĆNOJ MASI.

Marko_profile_pic_copy