You are here

Vatreni dah - Bhastrika disanje

Bhastrika je način disanja koji se praktikuje u yogi. Ovo disanje veoma snažno i energično i ima velike koristi za ljudski organizam. U davnim vremenima, yogiji su ovo disanje zvali "dahom vatre". Za razliku od drugačijih vrsta disanja, kod kojih se forsira izdah ili zadržavanje daha, u Bhastrika pranayama disanju su i uzdah i izdah u konstantnoj dinamici. Dakle, Bhastrika pranayama je potpuno udahnuti i izdahnuti, tako da naše telo dobija dovoljnu količinu kiseonika.

 Postoje dve različite tehnike ove vrste disanja. Jedna je zasnovana na klasičnom pristupu u okviru hatha yoge, a druga je moderna i izmenjena verzija tehnike i uključuje pokret ruku i ramena uz dah. U svetu borilačkih veština, poznato je da članovi čuvene Gracie familije iz Brazila, redovno praktikuju yogu i yoga disanja, što im obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Disanje je prva i osnovna stavka koja treba se praktikuje, kao i svaki drugi trening, redovno, da bi imali konkretne rezultate. Ovde ćemo se pozabaviti prvom verzijom bhastrika disanja.

Način izvođenja bhastrika disanja je sledeći:

- Sedite u lotos položaju sa zatvorenim očima. Duboko udahnite, udišite, napunivši pluća vazduhom. Nakon toga lagano izdahnite.

Udisaj i izdisaj treba da traju 2,5 sekunde.

Prilikom udisaja pretpostavite da uzimate pozitivnu energiju i vibracije. Tokom izdisaja zamislite da izvlačite sve toksine iz tela. Osećajte da tokom disanja svi otrovi izlaze kroz vaš dah.

Kao što vidimo, način bhastrika disanja je veoma lak za učenje i ne iziskuje puno vremena. Na dnevnom nivou, možete izdvojiti po nekoliko minuta da bi ste praktikovali ovo disanje.

Pošto sada znamo na koji način izvodimo ovo disanje, pogledajmo koje su to koristi od bhastrike pranayame za naše telo i um.

- Osnažuje pluća. Pomaže kod alergija, respiratornih bolesti, krajnika i štitne žlezde.

- Donosi smirenost umu.

- Pročišćava krv i izbacuje strane predmete i toksine iz tela.

- Srce i glava dobijaju adekvatnu količinu svežeg i čistog vazduha kojim se poboljšava naše zdravlje.

- Zagreva telo i veoma je korisno kod prehlada.

- Poboljšava imuni sistem i veoma je značajna kod respiratornih problema poput astme.

- Smanjuje krvni pritisak.

Probajte bhastriku pranayamu, izuzetno jednostavna za upražnjavanje, a sa druge strane je odličan saveznik našem sveukupnom zdravlju.

 

Foto: Piqusels, Piqusels, Needpix

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine