You are here

Afere u svetu ishrane i suplementacije – ZLOČIN I KAZNA

image

"Moje pleme snom mrtvijem spava"...

Gledajući sve ove afere koje su uzdižu jedna za drugom u svetu ishrane i suplementacije, nekako se prisetim "Matrix trilogije" i one čuvene scene gde se ljudi prikazuju kao baterije koje održavaju "zli svet mašina". Kao da se naš um održava u tom virtuelnom svetu "matrixa", a naša tela održavaju "sistem", sistem laži i obmane.

Da, najbolje se može zaraditi na svetu laži i obmane...kupovinom i konzumacijom istih...

Svojim izborima odlučujemo o zdravlju i bolesti“...

SUPLEMENTI

Pođimo redom, prvo se digla prašina oko kancerogenosti suplemenata, naime, pomenuta je studija koja je objavljena u stručnom časopisu, “British Journal of Cancer".

" Naučnici su otkrili vezu između suplemenata koje sadrže kreatin i/ ili androstenedion i većeg rizika od karcinoma testisa i to za oko 65 odsto.
Muškarci koji uzimaju takve suplemente pre 25. godine tokom tri ili više godina, češće dobijaju rak testisa.
Profesor Tongzang Zeng koji je predvodio studiju sprovedenu na Jejl univerzitetu je rekao: Što ranije počnete da koristite takve suplemente, u većem ste riziku. Isto važi i za one koji dugo koriste takvu suplementaciju. Rizik povećava i uzimanje više tipova suplemenata odjednom. "

Hm, a koji to legalni suplementi, koji su prošli sve neophodne kontrole ispravnosti nadležnih institucija Republike Srbije sadrže androstenedion( prohormon testosterona) i kakve veze kreatin ima sa hormonima i hormon-zavisnim tipovima tumora?

Podsetimo da se kreatin normalno proizvodi u našem telu( 3-5 gr dnevno) od amino kiselina - arginina, metionina i glicina? A amino kiseline, tj. kreatin i "steroidne strukture" nemaju nikakve hemijske sličnosti !!!

Zamena teza? Namerno širenje panike? Ali, na kraju licemerni zaključak - " naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja, kako bi se sa sigurnošću mogla ustanoviti uzročno posledična veza između suplemenata i raka testisa ".

Pomenimo da čak i u Sjedinjenim Američkim državama (gde su do 2004. godine prohormoni bili „u upotrebi”), postoje jasna zakonska ograničenja koja se tiču upotrebe prohormona( polazne supstance iz kojih se u našem telu stvara testosteron ili androgeno-anabolički steroidi - AAS) u svrhu suplementacije, ili dodataka istim da bi im se efekat "pojačao" („Steroid Control Act” iz 2004, koji je 2014. dopunjen i „ukazom” predsednika Baraka Obame je jednoglasno usvojen od Kongresa USA).

Dakle, jedno su legalni suplementi, a drugo, zabranjeni prohormoni i AAS...ili ćemo možda opet o teorijama zavere kako se suplementima dodaje „sve i svašta” da bi im se efikasnost poboljšala, a samim tim i kupovina istih...u prošlosti je bilo i takvih slučajeva...ali "dura lex, sed lex" je takve manipulacije sveo na "crno tržište" i etikeciju doping sredstava...

Znači "zapalimo javnost", a onda u nedostatku dokaza..."status quo"?!

U nedostatku dokaza, optužba se odbija? Ali je zato varnica razdora puštena u neuku populaciju koja iovako stalno osuđuje suplemente i etiketira ih kao "hemiju". Kao da je to "neko" uradio namerno...pretenciozno...

Afere2MLEKO

Ajmo dalje, pomenimo mnoge kritike oko mleka. Mleko je namirnica koja zaslužuje da se nađe na tronu zdrave hrane...ali, mleko je procesima pasterizacije, homogenizacije, a pre svega sterilizacije uništeno. Životna iskra mleka je "spaljena" sterilizacijom...a naše mleko je dobilo titulu namirnice sa visokim alergogenim potencijalom.

Kako to?

Krenimo sa betalaktglobulinom, koji predstavlja jednu od proteinskih frakcija prisutnih u mleku, a i u našem omiljenom proteinu surutke( whey)!

Pa čekajte, ako imamo problema sa betalaktglobulinom, nemojmo onda uzimati ni whey protein...eh, dragi naši čitaoci, okanimo se nepotrebnog i namernog uopštavanja "zlih jezika". Proizvodnja whey proteina obuhvata tzv. "cold processed" metode obrade, gde na niskim temperaturama upotrebna vrednost proteinskih frakcija surutke ostaje netaknuta.

A šta se dešava u procesu industrijske sterilizacije mleka ( dugotrajno mleko)?

Naime, izlaganjem visokoj temperaturi proteinske frakcije mleka menjaju svoju nativnu( osnovnu strukturu), tj. 3D oblik lanaca, samim tim se "remeti njihova" svarljivost, a tom promenom u "savijanju polipeptdinih lanaca" povećava se i alergogenost samog proteina...pa tako nastaju promene na mlečnom proteinu - kazeinu, betalaktglobulinu i sl.

Ti „modifikovani” mlečni proteini mogu biti jedan od uzroka za nastanak auto-imune reakcije koja se dovodi u vezu sa različitim ispoljivanjima...dijabetes...

Novija istraživanja pokazuju da se tokom procesa pasterizacije (delimično) i sterilizacije (potpuno) u mleku uništava veći deo vitamina B6, B12, tiamina (vitamin B1), folne kiseline, vitamina C i D. Uništava se i enzim lipaza potreban za lakše varenje masnoće iz mleka. Osim toga, u „svežem” mleku se nalaze korisne bakterije - laktobacili i bifidus, bifidus faktor i B12 vezni protein. Eto odgovora zašto se vaše dugotrajno mleko jednostavno ukvari, a ne ukiseli se...

Mislite da je mlečna mast pošteđena svega...proces homogenizacije takođe remeti nativnu strukturu mlečne masti...i eto "problema"...

Afere3MESO

Eh...”bez mesa nema mišićnog mesa”, kako se to lakonski kaže. Novi napadi na meso od SZO( Svetske Zdravstvene Organizacije) koje neki neuki ili "namerno" neupućeni pojedinci koriste za nepravednu satanizaciju ove namirnice su osnovani?!

Siguran sam da svi znamo priču o proteinima visoke biološke vrednosti, visokoapsorptivnom hem-gvožđu, cinku...ali, šta je problem sa mesom?

Najjednostavnije - profit!

Svi žele dobru zaradu, pogotovo lideri u prehrambenoj industriji i uzgoju stoke. Tako da se mesu, tj. "životinjskom tovnom fondu", dodaju razne "primese" koje imaju za cilj povećanje prinosa mesa za što kraće vreme, zaštitu od bolesti i sl. ( hormoni, od koji su neki čak postali i široko zloupotrebljavani AAS ; peptidi, antibiotici i sl.)

Sve te „primese” i njihovi metaboliti u većoj ili manjoj meri dospevaju do mesa i utiču na nas koji se tim mesom hranimo...

Šta je uzrok problema sa mesom? Meso ili te manipulacije sa mesom? Hm, ko je kriv?

Naša gudica? Naša krava? Naša živina? Ili uzgajivači istih koji vođeni pohlepom i mišlju o lakoj zaradi zaboravljaju na sve...i humanost..."ljubi bližnjeg svoga, kao samoga sebe", tj. "hrani bližnjeg svoga kao samoga sebe"...

Šta je uzrok, a šta posledica? Ajmo, uključite logiku zdravog razuma !!!

Pomenimo i mesne prerađevine koje predstavljaju surogate mesa, nafilovane sojom, pojačivačima ukusa, nitritima, nitratima i drugim sredstvima za produženje trajnosti ili poboljšanje svojstva ovih pseudonamirnica.

Tu su i suvomesnati prozovodi, tj. dimljenje i sušenje mesa, koji "u domaćim, prirodnim uslovima" imaju moguće štetne efekte (kod neumerene konzumacije), ali šta reći o hemijsko-tehnološkim postupcima koji se koriste da bi se procesi sušenja, dimljenja mesa drastično ubrzali, a valja to zamaskirati i nekom veštačkom aromom, bojom i sl.

Da, to se odnosi i na slaninu...PRAVDA ZA SLANINU!

TONUS HLEB

I dođosmo do poslednje "hit-afere" - TONUS HLEBA...

Ne bih se previše bavio detaljisanjem, ali ono što mi kao "neukom čitaocu", tih navoda koji liče na žutu štampu "upada u oči" je to da neko može toliko da bude povodljiv da poveruje da „zdrav hleb” može da leči dijabetes ili kancer. Da, moguće je da ima blagotvorna svojstva zbog svog sastava, ali ići tako daleko da se "zvanična", propisana, specijalistička terapija odbaci zarad "zdravog hleba", hm...pomalo detinje naivno...

A još ona priča oko kalorija - "Na sajtu “Tonusa” piše da u 100 grama ovog hleba ima 187 kalorija, dok na pakovanju koje kupujemo u prodavnici piše da ista količina hleba ima 245 kalorija, koliko otprilike ima i 100 grama običnog belog hleba. Različite informacije mogu da dovedu u zabludu građane koji “tonus” jedu sa ciljem gubljenja telesne težine."

Zar opet moramo da se vraćamo na priču da nisu sve kalorije iste i sastav "Tonus hleba" se nikako ne može uporediti sa belim hlebom !!!

Znači li ovo da je posle svega negativnog što smo rekli o belom hlebu on bolji od "Tonusa"? Nikako, ali ako ste dovoljno naivni, ili kako to kaže naš narod "som se hvata na bućku", pa da vas to bućkanje, tj. zamena teza olakomi da se vratite belom hlebu...onda...hm, onda Vam nema spasa...

Afere4VAZDUH

I na rezimiramo analogiju svih do sada izrečenih optužbi...na primeru vazduha...

Svi znamo istinitu priču o zagađenosti vazduha. Dakle, DA, vazduh je zagađen, a sva ta aerozagađenja se vezuju za mnoštvo bolesti od karcinoma pluća, astme do hroničnog opstruktivnog bronhistisa, i sl.

Da li to znači da bi trebali da prestanemo da dišemo taj prljavi, odvratni, zagađeni vazduh?

Mislim da i sami znate odgovor... ;)

Ipak, ma kako se pazili svega i svačega, ma kako se trudili da živimo u idealno zdravim, sterilnim uslovima, ne zaboravimo...ne možemo živeti večno...bar za sada...jedino što je izvesno u našim životima je SMRT...


UKLJUČITE ZDRAV RAZUM - RAZLIKUJTE UZROK I POSLEDICU...ZLOČIN I KAZNU!


Slavisa_profil_pic