You are here

Afrička šljiva - stvarno radi?

Afrička šljiva se poslednju deceniju našla u žiži interesovanja muške populacije kao pouzdan saveznik u rešavanju problema erektilne disfunkcije. Prunus Afircana ili Pygeum Africanum je zimzeleno drvo koje raste u planinskim regijama subsaharske Afrike i Madagaskaru, na nadmorskoj visini od 1000-3500 m. Zrelo stablo je visoko 10-25 m. U tradicionalnoj afričkoj medicini delovi afričke šljive (pre svega kora) koristili su se za „skidanje povišene temperature“, u terapiji malarije, čišćenju rana, kod stomačnih bolova i grčeva, za „čišćenje“ creva, kod bolesti bubrega, za stimulisanje apetita, gonoreju, smirivanje upalnih procesa i sl.

Relevantna istraživanja rađena na temu afričke šljive su pokazala da ista nema direktan efekat na potenciju, ali da indirektno, preko uticaja na zdravlje prostate doprinosi zdravlju muškog reproduktivnog i urinarnog trakta uopšteno. Iako se smatra moćnim afrodizijakom, na žalost moramo razbiti iluziju svemoći i spustiti se na nivo realnih dokaza.

BHP, benigno uvećenje prostate predstavlja veliki problem sredovečne muške populacije. Pokazalo se da afrička šljiva ima „osetan efekat“ na neke od pratećih simptoma BHP. U prvom redu na:

- učestalo noćno mokrenje

- osećaj da bešika nije ispražnjena u potpunosti (normalno pražnjenje)

- bol

- lokalno zapaljenje

Pored toga, afrička šljiva, zbog bogatog sadržaja beta-sitosterola, normalizuje i hormonski milje koji dovodi do ovog problema, tj. pogoršava ga. U relevantnim studijama se pokazao značajan inhibitorni uticaj beta-sitosterola na aktivnost jetrine i prostatične 5-alfa reduktaze, enzima koji je zadužen za konverzuju testosterona u DHT (dihidrotestosteron) poznat po svom negativnom uticaju na pojavu „muške ćelavosti“, kao i „rasta“ prostate. Fitosteroli blokiraju i enzim aromatazu na nivou prostate (kao i na „periferiji“… „ublažavanje“ ginekomastije), što takođe doprinosi boljitku u slučaju benignog uvećanja iste. Postoje i dokazi o uticaju na androgene receptore na tkivu prostate (anatagonisti androgenih receptora).

Sa druge strane ima indicija o pozitivnom učinku afričke šljive kada je reč o karcinomu prostate. „Naprednije formulacije“ suplemenata koji doprinose zdravlju prostate često sadrže više bitnih sastojaka – npr. ekstrakt korena koprive, testerastu palmu, likopen, laneno seme, cink, selen, među kojima je i testerasta palma.

Istraživanja na temu ovog ekstrakta su pokazala jak antioksidantni i antiinflamatorni učinak, pogotovu na nivou bubrega, prostate i bešike. Isto tako smatra se da pygeum ekstrakt ima i antiseptička svojstva tako da olakšava stanje kod urinarnih infekcija, kao i kalkuloze urinarnog trakta.

Pygeum je i tradicionalni lek za malariju u Africi, a smatra se da poseduje i moćna antipiretička svojstva.

Afrička šljiva spada u red bezbednih suplemenata sa vrlo retkim, ali tolerabilnim neželjenim efektima poput – mučnine, dijareje, grčeva. Doziranje se kreće od 50 – 200 mg, obično u 1-2 dnevne doze.

 

 

Za izradu teksta korišten materijal:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11099686

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/pygeum

https://examine.com/supplements/pygeum/

 

Foto:Wikimedia, Needpix

 

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi