You are here

Alfa lipoinska kiselina – zaboravljeni prioritet među suplementima

Jedan od najzapostvaljenijih suplemenata na rafovima Pansport prodajnih objekata je alfa – lipoinska kiselina (ALA). Svakako da Pansportu ide u korist „reklama“ suplementa koji nije tako popularan, ali ovaj put, nije u pitanju puki marketing već realna moć, tj upotrebna vrednost ovog suplementa.

ALA pre svega ima bitnu ulogu kao kofaktor enzimskih sistema u mithondrijama koji su vezani za produkciju energije. ALA je uz glutation najbitniji antioksidans u našem telu. ALA utiče na povećanje nivoa glutationa i vitamina C u našim ćelijama, bilo putem obnove istog, tj „blokiranjem deaktivacije“ ili pak povećanim preuzimanjem od strane ćelija, naročito organela mitohondrija (vitamin C). Rastvorljiva je i u vodi i u mastima, stoga je njen spektar dejstva, bioraspoloživost i dalekosežnost efekta veća od najpoznatijih „vitaminskih“ antioksidanasa poput vitamina C i E. Pored suplemenata bogati izvori ALA iz hrane su crveno meso i iznutrice, kao i brokoli, paradajz, spanać, prokelj. Svakako da količina ALA dostupna suplementima, premašuje unos ALA nekoliko stotina puta u odnosu na raznovrsnu ishranu.

U studijama na životinjama se pokazalo da ALA smanjuje aktivnost proteinske kinaze aktivirane AMP-om (AMPK) koja se nalazi i hipotalamusu (glavni procesor našeg tela koji povezuju spoljašnju sredinu i endokrini odgovor na nadržaje iz nje). Kada je AMPK aktivna to dovodi do pojave osećaja neutoljive gladi. U studijama koje su rađene na ljudima pokazan je ne tako značajan efekta na redukciju masnih naslaga, kao i osećaja neutoljive gladi. ALA nekada nazivaju i leptin mimetikom (leptin je odgovoran za smanjenje apetita).

U savremenoj medicini je ALA postala nezaobilazna u tretmanu insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma, kao i neuroloških komplikacija dijabetesa (neuropatija i dijabetička retinopatija). U studijama na životinjama i na ljudima se pokazalo da ALA snižava nivo šećera u krvi za 20-65%. Pozitivni efekti ALA su uočeni i kod drugih neuroloških bolesti – sindrom karpalnog tunela, Alchajmerova bolest, kao i sidroma kompresivne radikulopatije.

ALA može značajno umanjiti nivo C-reaktivnog proteina i drugih markera inflamacije. ALA doprinosi i boljoj cirkulaciji normalizacijom funkcije endotela krvnih sudova , kao i sprečavanjem agregacije trombocita. Pokazala se uspešnom u tretmanu intermitetnih klaudikacija (pojava bola uzrokovana nedovoljnim protokom krvi – posledica arterioskleroze). Kod metaboličkog sindroma se pokazalo da suplementacija ALA doprinosi i normalizaciji lipidnog statusa. Topikalna primena (u vidu kreme) ALA poseduje i antiaging efekat na kožu (naročito kao posledica  prekomernog UV zračenja).

ALA spada u red bezbednijih suplemenata, a neželjeni efekti su obično minorni (mučnina, osip, svrab). Doze do 2400 mg dnevno su se pokazale bezbednim. Doduše, preporuke relevantnih institucija su 300-600 mg ALA dnevno, „na prazan želudac“.

 

 

Literatura:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29990473/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28629898/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297908/

https://www.healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid

 

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi