You are here

Anemija, malokrvnost

Nemar i loše navike u sihrani saveznik su mnogih bolesti, pa tako i anemije. Dobrim izborom namirnica i njihovom pravilnom pripremom osguran je unos nutritivnih materija koje (isključimo li bolest) znače da se anemija neće pojaviti.

Folna kiselina član je vitamina B skupine koji se u dovoljnim količinama nalazi u povrću, džigerici divljih i domaćih životinja, kvascu, orašastim plodovima i dr.

Vitamin B12 je neophodan za prevenciju i lečenje malokrvnosti i nalazimo ga u većim količinama u jajima (žumance), ribama (sardina, tunjevina), školjkama i rakovima, mleku i mlečnim prerađevinama..., mesu živine. Pomaže i osobama izloženim stresu (a takvih je među nama velik broj).

Gvožđe je sigurno najpopularnije među mineralima. Dnevne potrebe možemo zadovoljiti konzumiranjem nekih od namirnica bogatih gvožđem. U njih spadaju iznutrice, gljive, meso tunjevine, morskog psa, neke školjke, grašak, sočivo, soja, rotkvica, meso fazana i ćurana...

Da bi se sprečila pojava anemije, važno je, direktno ili indirektno, u organizam unositi dovoljno C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala.

Povezani i slični tekstovi