You are here

Antioksidansi - crno je novo zeleno

image

Antioksidansi prisutni u tamnim namirnicama su antocijani, vrsta flavonoida koji se sastoje od brojnih pigmenata rastvorljivih u vodi koji su zaduženi za veliki broj funkcija. Najveće koncentrisani izvori antocijana su: ljubičaste, plave, crvene i crne namirnice, uključujući začine i semenke. Dosadašnja istraživanja su pokazala da antocijani smanjuju rizik za nastanak srčanih bolesti, dijabetesa i pojedinih oblika raka, a pojedini dokazi upućuju na činjenicu da ljubičasti pigmenti mogu da zaštite mozak od promena tokom starenja.

Crni biber je plod vinove loze iz biljke Piper nigrum. Karakteristično za njega je da povećavacrnibiber apsorpciju iz drugih namirnica i do 2000 puta. VebMed izveštava da crni biber ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući antibakterijsko delovanje i poboljšanje digestije odnosno varenja, što se u medicini koristi od davnina, kao prastari sistem lečenja u Indiji. Crni biber simulira digestivne enzime i značajno smanjuje tranzitni put hrane što pomaže uklanjanju gasova i nadimanja posle jela. Prema HuffPost britanskom članku, studije su pokazale da piperin povećava metabolizam aktivacijom gena. On takođe povećava bioraspoloživost kurkumina od dvadeset puta, pa je dobro da u jelima kao dodatak bude zastupljena upravo mešavina ova dva začina, svežeg, crnog bibera i karija.

Crni čaj se dobija od zimzelenog drveta kamelije. Sadrži veliku količinu antioksidanasa – polifenola, koji imaju koristi kod povreda mozga, gubitka sluha, a polako se dokazuje i potencijalna uloga u lečenju Parkinsonove bolesti. Upotrebom crnog čaja smanjuje se rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja , što je pokazalo I istraživanje sprovedeno 2001. Godine u Bostonu, gde crni čaj sprečava nastanak endotelne disfunkcije koja je zapravo preteča za nastanak ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja. 2006 časopis European Journal of Clinical Nutrition je uradio pregled istraživačke literature od 1990 do 2004 godine i zaključio da "svakodnevno konzumiranje šolje crnog čaja može značajno smanjiti rizik od srčanih oboljenja." Tom meta-analizom je takođe istaknuto da crni čaj pozitivno utiče na gustinu kostiju i štiti zube od karijesa.

Sočivo je bilo poznato kao hrana za bogove i faraone jer je odličan izvor energije zbog visoke biološke i hranljive vrednosti. Crno sočivo sadrži tanine, fitohemikalije koji mogu da spreče rast raka, smanjuju zapaljenje pa je odlično kao lek izbora za smanjenje upale, i generalno za osobe koje pate od hroničnih inflamatornih bolesti. Kao namirnica sa niskim glikemijskim indeksom ( 22 ) pogodna je u ishrani dijabetičara, a i za osobe koje tokom dana imaju visoke intelektualne zahteve jer se ugljeni hidrati polako otpuštaju i ne dovode do naglih skokova insulina. Jedna šolja crnog sočiva sadrži oko 50 odsto preporučene doze dnevnih potreba žene za gvožđem, i dosta vitamina B grupe, kalcijum, magnezijum, cink, bakar, fosfor čiji je značaj već poznat. Osobama sa osetljivim organima za varenje se preporučuje pasirano sočivo kuvano sa karminativnim začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).

Hronična upala je glavni krivac iza većinu vodećih bolesti, uključujući karcinome, Alchajmerovu bolest, kardiovaskularne bolesti, neurološka oboljenja, bolesti pluća, artritis, dijabetes tipa 2 i druge autoimune bolesti, stoga je jasno da i sami možemo uticati na smanjenje rizika za nastanak istih, u najmanju ruku pravilnom ishranom.

 

Literatura korišćena u izradi teksta:

 

1: Henning SM, Wang P, Abgaryan N, Vicinanza R, de Oliveira DM, Zhang Y, Lee RP, Carpenter CL, Aronson WJ, Heber D. Phenolic acid concentrations in plasma and urine from men consuming green or black tea and potential chemopreventive properties for colon cancer. Mol Nutr Food Res. 2013 Mar;57(3):483-93.

2: Ghosh D, Pal S, Saha C, Chakrabarti AK, Datta SC, Dey SK. Black tea extract: a supplementary antioxidant in radiation-induced damage to DNA and normal lymphocytes. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2012;31(2):155-66.

3: Saraswat M, Reddy PY, Muthenna P, Reddy GB. Prevention of non-enzymic glycation of proteins by dietary agents: prospects for alleviating diabetic complications. Br J Nutr. 2009 Jun;101(11):1714-21

4: Xu BJ, Yuan SH, Chang SK. Comparative analyses of phenolic composition, antioxidant capacity, and color of cool season legumes and other selected food legumes. J Food Sci. 2007 Mar;72(2):S167-77.

 Goranadoktorkaprofile_pic

Branka Patić Macan
urednik
Povezani i slični tekstovi