You are here

Atletsko stopalo

image

Atletsko stopalo je infekcija kože najčešće uzrokovana gljivicama ( Tinea pedis ). Karakteriše se bolnom, suvom i ispucalom kožom, peckanjem, svrabom najčešće između prstiju i neprijatnim mirisom stopala. U težim slučajevima, može doći do komplikovanja infekcije pucanjem kože koja postaje dobra sredina za razvoj bakterija koje dodatno otežavaju tok i lečenje. Neretko dolazi do prenosa infekcije na nokte, koji postaju karakteristični - zadebljali, žuti, neprijatnog mirisa, sa belim pegama, na prepone i kožu ostalih regija.

Razvoju infekcije pogoduje vlažna sredina pa se češće razvija kod sportista koji treniraju više puta u toku dana usled pojačanog znojenja, mada se potencijalno može javiti kod svih koji borave na otvorenim bazenima, u svlačionicama sa velikim brojem ljudi, u teretanama, u kozmetičkim salonima, a infekcija se može preneti i direktnim kontaktom sa osobom koja već ima infekciju.

Postavljanje dijagnoze vrši se na osnovu pregleda jer je u pitanju uobičajena i česta infekcija, a potvrda se dobija uzimanjem uzorka sa izmenjenih mesta i posmatranjem pod mikroskopom.

Terapija podrazumeva primenu antigljivičnih krema, gelova i pudera kojih ima u velikom broju, ali, terapija mora biti uporna kako infekcija ne bi prešla u hronični oblik; u težim slučajevima je moguća sistemska primena antigljivičnih lekova, dok se u slučaju pojave sekundarne bakterijske infekcije mogu uključiti i antibiotici.

S obzirom na to da postoji sklonost da se kod pojedinih osoba infekcija javlja češće nego kod drugih i iznova, bez adekvatnog razloga, ona predstavlja značajan problem koji u najmanju ruku iritira pa je bolje sprečiti je nego lečiti. Postoje jednostavni koraci koji se mogu preduzeti u cilju očuvanja zdravih stopala, počev od adekvatne higijene (pravilno sušenje stopala, naročito između nožnih prstiju nakon kupanja) preko:

  • Izbegavanja boravka bez papuča u javnim svlačionicama i bazenima,

  • Cipele i predmete lične higijene ne deliti s drugim osobama,

  • Nošenje pamučnih ili svilenih čarapa i obuće od kože ili platna jer u njoj koža lakše diše i kad god je moguće nositi obuću sa otvorenim prstima,

  • Stopala održavati čistim i suvim povremenim posipanjem pudera u prahu.

 

Literatura korišćena u izradi teksta:

 

1. Elewski BE, Hughey LC, Sobera JO, Hay R. Fungal diseases. In: Bolognia JL, Jorizzo JL, Schaffer JV, eds. Dermatology. 3rd ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier Saunders; 2012:chap 77.

2. Habif TP. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 5th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier Mosby; 2009:chap 13.

Goranadoktorkaprofile_pic

 

 

 

Branka Patić Macan
urednik