You are here

Blagodeti brusnice

 

Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka iz roda vaccinium iz familije ericaceae. To je bobičast plod gorko kiselkastog ukusa. Rađa dva puta godišnje krajem jula i krajem septembra. Poreklo brusnice je na severnoameričkom kotinentu.

Male crvene brusnice izuzetno su bogate fenolima - hemikalijama koje se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelijsku DNK i doprinose ubrzanom starenju i različitim vrstama kancera. Njeni plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A i vitamin C, vitamin B( B1, B2, B3), kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, arbutin i biljna vlakna. Zbog velike količine vitamin C u sebi imaju kiselkast ukus. Brusnice su moćan saveznik u borbi protiv urinarnih infekcija, jer tanin sprečava bakterije da se zadržavaju u zidovima urinarnog trakta. Antibiotici uništavaju bakterije koje su prisutne u urinu ali deo bakterija ipak ostaje u zidovima mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika one nastavljaju da se šire po urinarnom traktu. Koristi se kod urinarnih infekcija u borbi protiv Ešerihije koli i drugih patogenih bakterija, izazivača infekcija mokraćnih puteva (sadrži proanticijaninine koji “opkoljavaju“ bakteriju Ešerihije koli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid bešike i mokraćnih puteva).

Pro-anticianidini iz brusnica deluju protiv nakupljanja bakterija na zubima. Kad bi se sa njima ispirala usta sprečila bi se paradentoza. Sok od brusnice igra pozitivnu ulogu u oralnoj higijeni jer smanjuje količinu bakterija u ustima i na taj način dolazi do smanjenja raznih bolesti zuba i desni. Flavonaidi koji se nalaze u brusnicama deluju na smanjenje zgrušavanja krvi, a pomažu i vazodilatciju sto smanjuje krvni pritisak. Sok od brusnice se koristi i u prevenciji bubrežnog kamenca. Njegova upotreba kod ove bolesti je moguća zahvaljujući “quinic” kiselini koju sadrži. Quinic kiselina dodaje urinu blagu kiselost koja svojim porastom sprečava da kalcijum i fosfor svojim zajedničkim dejstvom, sjedinjavanjemč formiraju bubrežni kamenac. Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se za pravljenje osvežavajućeg soka ili se ostavlja za grickanje, a naročito se preporučuje osobama izloženim stresu ili sa oboljenjem srca i krvnih sudova.

Plodovi brusnice koriste se sveži ili osušeni), kao čaj ili sok, sirup, koncentrat, kapsule. Brusnica se može koristiti u svežem obliku, čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a popularan je i sok od brusnice. U narodnoj medicini brusnica se koristi i kod zeludačnih smetnji. Istraživanja su pokazala da tri čase soka od brusnice na dan znatno podižu nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi i za 40% smanjuju rizik od pojave bolesti srca. Hipurična kiselina koja se nalazi u brusnici predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama ne pridodaju samo antibakterijska vec i antimikotična svojstva (protiv gljivica). Anticianini i proanticianidi osim antikancerogenog delovanja pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid.

U 100g brusnice ima samo 39 kcal, 11mg vitamin C, 90 miligrama kalijuma, 4 mg kalcijuma, 7,2mg magnezijuma.

Mirjana_profile_pic_copy