Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka iz roda vaccinium iz familije ericaceae. To je bobičast plod gorko kiselkastog ukusa. Rađa dva puta godišnje krajem jula i krajem septembra. Poreklo brusnice je na severnoameričkom kotinentu.
Male crvene brusnice izuzetno su bogate fenolima - hemikalijama koje se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelijsku DNK i doprinose ubrzanom starenju i različitim vrstama kancera. Njeni plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A i vitamin C, vitamin B( B1, B2, B3), kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, arbutin i biljna vlakna. Zbog velike količine vitamin C u sebi imaju kiselkast ukus. Brusnice su moćan saveznik u borbi protiv urinarnih infekcija, jer tanin sprečava bakterije da se zadržavaju u zidovima urinarnog trakta. Antibiotici uništavaju bakterije koje su prisutne u urinu ali deo bakterija ipak ostaje u zidovima mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika one nastavljaju da se šire po urinarnom traktu. Koristi se kod urinarnih infekcija u borbi protiv Ešerihije koli i drugih patogenih bakterija, izazivača infekcija mokraćnih puteva (sadrži proanticijaninine koji “opkoljavaju“ bakteriju Ešerihije koli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid bešike i mokraćnih puteva).
Pro-anticianidini iz brusnica deluju protiv nakupljanja bakterija na zubima. Kad bi se sa njima ispirala usta sprečila bi se paradentoza. Sok od brusnice igra pozitivnu ulogu u oralnoj higijeni jer smanjuje količinu bakterija u ustima i na taj način dolazi do smanjenja raznih bolesti zuba i desni. Flavonaidi koji se nalaze u brusnicama deluju na smanjenje zgrušavanja krvi, a pomažu i vazodilatciju sto smanjuje krvni pritisak. Sok od brusnice se koristi i u prevenciji bubrežnog kamenca. Njegova upotreba kod ove bolesti je moguća zahvaljujući “quinic” kiselini koju sadrži. Quinic kiselina dodaje urinu blagu kiselost koja svojim porastom sprečava da kalcijum i fosfor svojim zajedničkim dejstvom, sjedinjavanjemč formiraju bubrežni kamenac. Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se za pravljenje osvežavajućeg soka ili se ostavlja za grickanje, a naročito se preporučuje osobama izloženim stresu ili sa oboljenjem srca i krvnih sudova.
Plodovi brusnice koriste se sveži ili osušeni), kao čaj ili sok, sirup, koncentrat, kapsule. Brusnica se može koristiti u svežem obliku, čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a popularan je i sok od brusnice. U narodnoj medicini brusnica se koristi i kod zeludačnih smetnji. Istraživanja su pokazala da tri čase soka od brusnice na dan znatno podižu nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi i za 40% smanjuju rizik od pojave bolesti srca. Hipurična kiselina koja se nalazi u brusnici predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama ne pridodaju samo antibakterijska vec i antimikotična svojstva (protiv gljivica). Anticianini i proanticianidi osim antikancerogenog delovanja pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid.
U 100g brusnice ima samo 39 kcal, 11mg vitamin C, 90 miligrama kalijuma, 4 mg kalcijuma, 7,2mg magnezijuma.


