You are here

Burzitis trohantera (bolan kuk)

image

Šta je burzitis trohantera?
Trohanter bursitis je najčešći burzitis kuka. Predstavlja upalu burze u predelu velikog trohantera butne kosti kuka. Buza je sluzna kesa – sinovijalna opna koja se nalazi između koštanog ispupčenja velikog trohantera i kože. Veliki trohanter je najispupčeniji deo butne kosti u predelu kuka koji se može napipati ispod kože, sa bočne strane kuka. Burza štiti trohanter od pritiska i trenja pri pokretima kuka ili pri pritisku u predelu trohantera. Pritisak na trohanter se javlja pri dužem ležanju na toj strani kuka ili pri padu na taj deo tela (golmani u fudbalu).

Koji su znaci burzitisa trohantera?
- bol i otok na bočnoj strani kuka
- bol koji se spušta spoljašnjom stranom natkolenice do kolena
- bol tokm spavanja na strani povrede
- bol tokom ustajanja iz sedenja i čučnja
- bol tokm penjanja uz stepenice
- bol tokom sedenja sa prekrštenim nogama
- bol koji se pojačava tokom dužeg šetanja, stojanja i vožnje bicikla

Koji su uzroci burzitisa trohantera?
Upala burze nastaje kao posledica trenja tetiva zategnutih mišića koje prelaze preko velikog burzitis_trohantera_1_1trohantera (tetiva mišića glutetusa i iliotibijalne trake). Kada su mišići skraćeni (zategnuti) određeni pokreti značajno povećavaju trenje između tetive i kosti trohantera – što dovodi do upale burze. Takođe, uapala može nastati zbog ponavljanih udaraca u predelu trohantera (nekada je dovoljan i jedan jači udarac, koji dovodi do krvarenja u burzu) što je karakteristično za padove na bok kod odrbana u fudbalu.
Upala burze se može javiti kod ponavljanih aktivnosti - trčanja (slabost mišića rotatora kuka i kvadricepsa, loša tehnika, skraćenost rotatora kuka), hodanja po usponu, planinarenja, vožnje bicikla sa visokim sedištem.
Burzitis može nastati i kao posledica drugih poremećaja (biomehanički):
- skolioza
- nejednaka dužina nogu
- slabost rotatora kuka
- istrošenost hrskavice kuka
- kalcifikati tetive iliotibijalne trake
- x noge (valgus kolena)

Kako se postavlja dijagnoza?
Dijagnoza se postavlja na osnovu mesta bola, opisa nastanka povrede, kliničkim pregledom, određenim testovima i ultrazvučnim pregledom bolne regije. Osnovni znak koji ukazuje na ovu povredu je bolnost koja se pojačava pri pritisku u predelu velikog trohantera

Kako se leči bursitis trohantera?
Prva faza – smirenje bola i upale

burzitis_trohantera_1_2Led – burzitis predstavlja upalu burze, što znači da svakodnevna primena krioterapije (hlađenje ledom) 3-5x na dan po 5-7 minuta smiruje egobe i upalu burze.
Instilacija burze – u većini slučaje najefikasnija je terapija – punkcija burze sa izvlačenjem tečnosti i ubacivanjem rastvora za lečenje (kombinacija kortikosteroida i anestetika), nakon čega se preporučuje mirovanje nekoliko dna i terapija ledom...
Druga faza – kineziterapija
Istezanje – ključno u kompletnom oporavku (nakon prestanka bola i upale) prevencija ponovnog nastanka burzitisa. Osnovno je istezanje svih mišića čije tetive imaju kontakt sa burzom trohantera. Drugim rečima, radi se na obezbeđivanju punog obima pokreta u kuku. Potrebno je istezati:
- rotatore kuka
- fleksore kuka
- ekstenzore kuka
- primicače
- abduktore kuka
Snaga mišića – potrebno je jačati mišiće spoljašnje rotatore kuka, abduktore noge, kvadriceps, zadnju ložu, stabilizatore trupa (core stability).
Treća faza – sportska rehabilitacija
Ova faza predstavlja potpunu rehabilitaciju, tj pripremu za povratak u svakodnevne aktivnosti i sport i prevenciju nastanka ponovnog burzitisa. Radi se na jačanju i izdržljivosti svih mišića, podizanju kondicije, balansu i propriocepciji, korekcija drugih slabih tačaka lanca pokreta (kineziološki lanac tela), korekciji deformiteta...
Osnovno u prevenciji nastanka burzitisa:
- fleksibilnost mišića kuka (posebno spoljašnjih rotatora i iliotibijalne trake!)
- snaga i izdržljivost mišića (rotatora kuka posebno, kao i kvadricepsai stabilizatora trupa)
- skinuti višak kilograma
- pravilna obuća
- ulošci za korekciju deformiteta po potrebi
Operacija burze – kod retkih upornih slučajeva, gde burzitis ne prolazi ili se uporno ponovo vraća – razmatra se operativno lečenje, tj uklanjanje burze.

Pedja_profile_picmala