You are here

Cistitis

image

U najvećem broju slučajeva, uzrok nastanka infekcije su infektivni agensi – bakterije ( E.colli ), virusi, gljivice. Žene su prijemčivije za ovaj poremećaj zbog svojih anatomskih karakteristika (kraća mokraćna cev u odnosu na muškarce koja omogućuje bakterijama da lakše dođu u više delove urinarnog trakta), a takođe su čest uzrok trudnoća, vaginalne infekcije, kontraceptivne pilule i gelovi. Kod zdravih muškaraca upala je vrlo retka, a provocirajući faktori su uvećana prostata i urođene anomalije mokraćnih puteva dok pojedina stanja kao što je dijabetes, učestali nezaštićeni seksualni kontakti, alkoholizam ili narkomanija, čine predisponiranim oba pola. Takođe, zamiljiv je podatak da neke vrste namirnica mogu uzrokovati alergijsku reakciju urinarnog sistema ( čaj, kafa, alkohol..).

 Simptomi cistitisa su: 

 • jak i uporan nagon za mokrenjem na svakih nekoliko minuta, ponekad sa par kapi mokraće,

 • bol i pečenje pri mokrenju,

 • karakterističan, izmenjen miris mokraće

 • osećaj tupog bola u predelu donjeh trbuha,

 • u težim slučajevima temperatura, opšta slabost i malaksalost, bolovi u zadnjem delu leđa.

Na prve znake cistitisa poželjno je obratiti se lekaru kako bi se sprečila pojava hronične forme koja s vremenom može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Iako ne spada u polne infekcije, polni odnos je veoma čest uzrok nastanka cistitisa, pa se zbog toga savetuje da lečenju pristupe oba partnera. Tretman podrazumeva antibiotike, sulfonamide i uroantiseptike nakon kojih se simptomi obično brzo povlače, ali to ne znači da tada treba prekinuti lečenje zato što su recidivi infekcije (ponovne pojave) dosta česti i nakon izlečenja. Često se dešava i da sami pribegnemo lečenju, pre konsultacije sa lekarom, međutim, pre primene lekova treba uzeti uzorak mokraće, pa na osnovu urinokulture sa antibiogramom, primeniti adekvatan antibiotik.

Na osnovu statistika vezanih za potrošnju antibiotika u lečenju ovih infekcija, stiče se utisak da se neozbiljno odnosimo prema njima i da nismo svesni kakve se posledice mogu javiti. Zato je svakako sigurnije raditi na prevenciji:

 • Unositi dosta tečnosti, naročito vode, tokom dana,

 • Ne odlagati pražnjenje ako postoji potreba za mokrenjem, naročito pre i nakon odnosa,

 • Adekvatna higijena - upotreba blagih sapuna, izbegavanje jakih sredstava za intimnu higijenu, nošenje pamučnog veša

 • Edukacija mladih u vezi nezaštićenih seksualnih odnosa

 Ukoliko već postoji cistitis savetuje se:

 • Uravnotežena ishrana bogata žitaricama i povrćem ( naročito paradajz, peršun, beli luk ),

 • Iz ishrane isključiti začinjenu, ljutu, dosta slanu hranu i alkohol jer nadražuju sluzokožu mokraćne bešike.

 • Koristiti tople čajeve ( čaj od lista brusnice, uvin i čaj od peršuna ), koji deluju antizapaljenski.

 • Zagrevanje donjeg dela stomaka koje olakšava tegobe.

Brusnica ( sok od brusnice ili tablete ) sadrži proantocijanidin koji ima protektivno dejstvo jer sprečava vezivanje bakterija za zid mokraćne bešike, pa je značajna u prevenciji prvih, a naročito ponovljenih infekcija.

brusnica_za_cistitis

1: Burgio KL, Newman DK, Rosenberg MT, Sampselle C. Impact of behaviour and lifestyle on bladder health. Int J Clin Pract. 2013 Jun;67(6):495-504.

2: Wagenlehner FM, Vahlensieck W, Bauer HW, Weidner W, Piechota HJ, Naber KG. Prevention of recurrent urinary tract infections. Minerva Urol Nefrol. 2013 Mar;65(1):9-20.

Goranadoktorkaprofile_pic