You are here

Fizičkom aktivnošću do stimulacije lučenja hormona

HORMONI I FIZIČKA AKTIVNOST

Brojni hormonski sistemi u telu imaju ključnu ulogu u regulaciji skoro svih funkcija organizma, kao što su metabolizam, rast i razvoj, ravnoteža vode i elektrolita, razmnožavanje i ponašanje.

Na primer, bez hormona rasta osoba bi bila patuljak. Bez tiroksina i tijodtironina iz štitaste žlezde skoro sve hemijske reakcije u telu postaju usporene, a samim tim i osoba postaje troma. Bez insulina iz pankreasa ćelije tela mogu koristiti samo malo ugljenih hidrata iz hrane za energiju. Bez polnih hormona izostaju polni razvoj i seksualne karakteristike.

Fizička aktivnost dovodi do značajnih promena u odgovoru većine endokrinih funkcija zaduženih za regulaciju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina, kao i promene aktivnosti hormona koji su odgovorni za redistribuciju krvi tokom vežbanja, termoregulaciju, imunski sistem i kontrakciju skeletnih mišića.

Dakle, svi žele lepo oblikovane, vretenaste, snažne mišiće, da izgube koji višak masnih naslaga, snažan i zdrav koštano-zglobni sistem, a na koji način fizička aktivnost dovodi do toga sledi kroz par primera.

Primeri poželjnih fizičkih aktivnosti:

Redovno aerobno vežbanje obnavlja nervne ćelije u mozgu, reguliše nivo serotonina (poznatog kao hormona sreće), povećava lučenje endorfina, hormona koji je zadužen za poboljšanje raspoloženja i energije, reguliše nivo dopamina, supstance za „nagrađivanje“ u mozgu, poboljšava efikasnije suočavanje sa stresogenim situacijama, poboljšava pamćenje, povećava emocionalnu stabilnost, smanjuje depresiju, utiče na kvalitet sna.

Hormoni i njihove benefiti na organizam

Hormon rasta: Tokom fizičke aktivnosti dolazi do prirodnog porasta koncentracije hormona rasta, i to najviše tokom naizmenične primene intenzivnih treninga sa kratkim intervalima odmora. Hormon rasta, poznat i kao somatotropin, je važan hormon našeg organizma koji deluje na mnoga tkiva izazivajući:

rast, prvenstveno dugih kostiju, povećanje mišićne mase i sintezu proteina, utiče na obnavljanje kolagena, povećava pokretljivost zglobova, ojačava kosti i tetive.

Testosteron je steroidni hormon koji je proizvod sekrecije polnih žlezda i kore nadbubrega, odgovoran za pojavu muških seksualnih karakteristika, nastalih tokom puberteta. Lučenje testosterona se stimuliše i kod muškaraca i kod žena tokom fizičke aktivnosti (kod muškaraca više), a najviše tokom intenzivnih treninga. Što je dobro, jer on deluje na mnoga tkiva pripremajući organizam za nastupajući stres ili fizičku aktivnost.

Pa tak testosteron učestvuje u obnavljanju mišića, poboljšava cirkulaciju u muskulaturi i odlaže pojavu zamora. Takođe, omogućava iskorišćavanje masti i šećera za dobijanje energije, ali i iskorišćavanje proteina iz mišića u slučaju nedostatka drugih izvora energije.

Insulin: Hormon koji je najvažniji kada je reč o iskorišćavanju šećera iz krvi jeste insulin koga luči pankreas. Koncentracija ovog hormona skoči uvek kada poraste nivo šećera u krvi. I njegova uloga je da upravo taj šećer skladišti u jetri, mišićima, masnom tkivu. Na početku treninga naš nervni sistem sprečava porast insulina i na taj način čini glukozu u krvi dostupnom kao efikasni energetski izvor. Zbog toga treba izbegavati unošenje hrane bogate šećerima pre treninga jer će to dovesti do povećanja koncentracije insulina. Posledica toga će biti skladištenje „viška“ šećera umesto da se iskoristi u toku vežbanja. Vezano za neaktivan način života i posledičnu gojaznost, važan je i efekat fizičke aktivnosti kao terapijskog sredstva na smanjenje rezistencije organizma na insulin u okviru metaboličkog sindroma.

Kortizol luči nadbubrežna žlezda kao odgovor na intenzivno vežbanje, snižen nivo šećera u krvi i stres. Ima značajnu ulogu u regulaciji metabolizma masti, ugljenih hidrata i proteina. Održava normalni energetski metabolizam tokom vežbanja tako što stimuliše sintezu glukoze i učestvuje u mobilizaciji masnih kiselina i razgradnji proteina. Takođe, ima snažno protivupalno dejstvo.

 

Literatura:

Guyton AC, Hall JE (2006). Medical physiology. Philadelphia: Elselvier Saunders.

https://www.piedmont.org/living-better/how-exercise-helps-balance-hormones

Strasser B (2013). Physical activity in obesity and metabolic syndrome. Ann N Y Acad Sci. 2013 Apr;1281:141-59. doi: 10.1111/j.1749-6632.2012.06785.x. Epub 2012 Nov 21.

 

Foto: Flickr,TheBlueD., Flickr

 

Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede