Osteoartroze (starenje) zglobova
Osteoartritis ili artroza kako se često naziva, predstavlja najčešću reumatsku bolest modernog doba. Zahvata srednju i stariju životnu dob. Preko 80% ljudi iznad 75. godine života boluje od artroze zglobova, a kod žena one su učestalije. Artroze su hronična oštećenja zglobova kod kojih nastaju oštećenja hrskavice uz bujanje koštanog tkiva koje se nalazi ispod hrskavice.
Artroze najčešće nastaju na međupršljenskim zglobovima, kukovima, kolenima i malim zglobovima šake i stopala. Obično zahvataju jedan zglob za razliku od drugih upala zglobova koje često zahvatuju više zglobova istovremeno.
U najvećem broju slučajeva radi se o degenerativnom procesu na hrskavici, drugim rečima preranom starenju zahvaćenog zgloba. Veliki problem ove bolesti predstavlja nedostatak prevencije i zapostavljanje lečenja u početnoj fazi bolesti. Međutim, uzroci se kriju u povredama zglobova, rizičnim profesijama i gojaznosti. Kod sportista artoze nastaju kao posledica povećenog opterećenja čestim napornim treninzima. Vlažnost i hladnoća pogoršavaju stanje kod artroza.
Osnovni simptomi osteoartroza
- bol pri pokretu
-ukočenost na početku pokreta, posebno jutarnja ukočenost
-ograničenje pokreta, koje je u početku umereno izraženo, a sa bolešću napreduje
- trenje u zglobu (krepitacije)
- odsustvo znakova zapaljenja (povišene temperature, povišene sedimetacije krvi, crvenila i toplote zgloba).
Uzroci nastanka osteoartoza
Po istraživanjima početne artroze postoje kod 95% osoba četrdesetih godina, a praktično kod svih osoba preko šezdeset godina. Uzroci ovakvog preranog starenja nisu dovoljno jasni. Nastanak osteoartoza posledica je kombinacije dva faktora:
- loš kvalitet hrskavice
- ponavljane mehaničke povrede
Goveđi želatin ima jak pozitivan efekat na zdravlje zglobova, hrskavica i vezivnog tkiva (tetive, ligamenti)!!!
Koji su efekti želatina u telu?
Želatin je od izuzetnog značaja za poboljšanje zdravlja:
- jača zglobove i srčani misić,
- poboljšava metabolizam,
- povećava mentalnu sposobnost,
- održava zdravo stanje kože,
- daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima,
- sprečava razvoj osteoporoze i osteoartritisa,
- dovodi do poboljšanja rasta i strukture kose i noktiju,
Goveđi želatin je posebno delotvoran kao lek za oštećenje zglobova – kolena, kuka, ramena, kičme, kostobolju i onda kada je oštećena hrskavica. Prolin i hidrosiprolin, su poznati po pozitivnom dejstvu na oporavak vezivnog tkiva. Želatin takođe može da poveća rast i obim vezivnog tkiva – kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata.
Goveđi želatin ojačava zglobove i srčani mišić, ubrzava metabolizam, povoljno utiče na koncentraciju, pomaže koži da ostane zdrava i elastična, daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima, sprečava osteoporozu, poboljšava kvalitet kose i noktiju a prema nekim informacijama povoljno utiče na holesterol u krvi. Svojim kostima možete pomoći i na prirodan način, namirnicama poput želatina i kvalitetnom ishranom. Iskustva govore da želatin može mnogo da učini po pitanju kvaliteta koštanog sastava kod ljudi.
Redovan unos kalcijuma i vitamina D u organizam odraslih ljudi, povećava gustinu i kvalitet kostiju. Dovoljne količine vitamina D možete dobiti redovnim sunčanjem.
Šta sadrži goveđi želatin?
Goveđi želatin je u stvari kolagen u najčistijem obliku! Sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i proteine pa se zato smatra da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože i rast noktiju kao i za kosu u smislu boljeg kvaliteta dlake. Takođe, pomaže u oporavku bolnih zglobova, zateže opuštenu kožu, utiče povoljno na probavni i imuni sistem, a veruje se i da smanjuje pojavu celulita. Glicin čini trećinu svih aminokiselina u želatinu, a pošto je poznat po antiupalnim dejstvima, pomaže u zarastanju rana, regeneraciji kože i povoljno utiče na kvalitet sna.
Želatin je životinjskog porekla i pravi se od goveđe hrskavice. Želatin se dobija preradom vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavice...
- Pozitivno deluje na stanje vezivnih vlakana i sitnih krvnih sudova
- U sebi poseduje dve aminokiseline: prolin i hidrosiprolin, koji imaju pozitivan uticaj na oporavak vezivnog tkiva
- Želatin je u stanju da poveća rast i obim vezivnog tkiva, sto je veoma važno kod bolesnih zglobova
Kako se koristi želatin u lečenju zglobova?
Recept za terapijsku upotrebu želatina kod problema sa zglobovima:
- Kupite u bilo kojoj prodavnici 150 g goveđeg želatina, sa voćnim ukusom ili bez (150g – za kuru lečenja od mesec dana).
- Uveče sipajte 5 g želatina (dve ravne kašikice) u 10ml hladne (iz frižidera) vode.
- Pomešajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera). Želatin će nabubriti i pretvoriće se preko noći u žele.
- Ujutru popijte smesu na prazan stomak. Možete dodati sok, vodu sa medom ili pomešati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Funkcioniše tako, da ljudi koji su se žalili na bolove u zgobovima leđima, nogama, vratu itd., posle nedelju dana prestaju da ih primećuju. Trajanje lečenja je mesec dana. Ponoviti tretman želatinom za 6 meseci. Ovo je način da se obnovi „podmazivanje“ zglobova. A od zdravih zglobova zavisi i normalan rad mnogih organa, jer sve je u našem organizmu povezano.
Saveti za sprečavanje i ublažavanje osteoartoze kolena (najčešći oblik artroza)
- smanjenja telesne težine
- izbegavanje klečanja i čučanja
- izbegavati hod po stepenicama
- sedenje sa ispruženim nogama
- jačanje mišića kvadricepsa
- istezanje mišića kvadricepsa
- suplementacija glukozaminom i hondroprotektorima (hondrotin, msm, hijaluronska kiselina).