You are here

Haglundova peta (retrokalkanearni bursitis)

image

Šta je Haglundova peta?
Haglundova deformacija predstavlja pojavu otoka mekih tkiva u predelu petne kosti, kao i nastanak koštane izbočine na pripoju ahilove tetive za petnu kost. Otok nastaje zbog upale i oticanja burze (sluzne kesice) koja oblaže ahilovu tetivu na pripoju za petnu kost. Pojava ovog stanja se najčešće dešava kod djevojaka u adolescenciji koje nose cipele sa visokom petom i kod sportista koji nose tvrdu sportsku obuću. Najčešće je kod sportista povezano sa nošenjem kopački kod fudbalera.

Koji su uzroci nastanka?
Uobičajeno, gornji deo petne kosti (kalkaneusa) ima peta124zaobljeni oblik, medjutim kod nekih ljudi petna kost ima četvrtast oblik sa oštrim ivicama. Ako takva osoba nosi obuću sa krutim petnim delom (tvrde patike, ili tvrda ivica na cipelama, posebno sa višom petom), može nastati stanje karakteristično za Haglundovu petu. Nastavak trenja može uzrokovati burzitis (upalu sluzne kese koja u normalnim okolnostima smanjuje trenje između ahilove tetive i petne kosti, što stvara bolni otok mekog tkiva i zadebljenje kože iznad njega).

Koji su simptomi?
Pacijenti sa Haglundovom petom se žale na bol i otok na zadnjoj strani pete, koja je povezana sa pojavom koštanog ispupčenja. Moguća je i pojava promene boje kože u predelu otoka, zbog trenja kojem je izložena. Obično, već sama promena načina hodanja može ukazivati na postojeći problem, koji je lokalizovan u predelu pete (sportista izbegava podizanje na prste pri hodu, već hoda sa ukočenim stopalom).

Kako lečiti?peta456Lečenje ovog stanja započinje ledenim oblozima (krioterapijom), prekidom aktivnosti i treninga i promenom obuće. Obuća mora biti udobna i bez tvrdih i neelastičnih delova u području petne kosti. Silikonski ulošci pod petu u bolnoj fazi mogu biti od pomoći. Nakon prve faze krioterapije i mirovanja, počinje se sa fizioterapijama (najpre ultrazvučne terapije i laseroterapije, te pulsnim magnenim poljem). Obavezno, u ovoj fazi rehabilitacije, treba raditi na vežbama za fleksibilnost ahilove tetive i mišića stopala. Fleksibilna tetiva koja je elastična, po pravilu je manje bolna i manje sklona povredi. Kod sprtista je neophodno korigovati biomehaničke nepravilnosti vezano za tehniku karakterističnu u odredjenom sportu. Potrebno je obratiti pažnju na tehniku trčanja i skoka, odabir dobre i odgovarajuće sportske obuće (za peta1325konkretan sport i konkretnog sportistu). Sportski ortopedski ulošci se primenjuju, kao pomoćno sredstvo u lečenju ovih stanja. Osim što menjaju smer sila pri kretanju, oni mogu dodatno smanjiti stres na petnu kost, a time i na mesto najjače upale.

U koliko i pored intenzivne i dovoljno duge fizioterapije ne dođe do zadovoljavajućeg poboljšanja, tada se procenjuje mogućnost primene shock wave terapije (udarni talas). Kako je problem izrastanje koštane izbočine, cilj ove terapije je smiriti iritaciju mekih tkiva u okolini same izbočine.

Kada su iscrpljene sve konzervativne metode lečenja i nije došlo do zadovoljavajućeg poboljšanja, pristupa se operativnom lečenju. U zavisnosti od vrste operacije, odredjen je i postoperativni oporavak, koji u nekim slučajevima može biti brz a u nekim trajati i do šest meseci. Na kraju, kao i kod većine sportskih povreda, najvažnije je javiti se lekaru pri pojavi prvih simptoma, kako bi se skrtilo trajnje lečenja, a sportista što pre vratio na teren.

Pedja_profile_picmala