You are here

Ishrana kod osoba sa hipotireozom (smanjenom funkcijom štitaste žlezde)

image

U prethodnom tekstu ukratko smo se podsetili koji su simptomi smanjene i povećane funkcije štitaste žlezde, a danas ćemo govoriti od ishrani koja može koristiti osobama sa hipo (smanjenom) funkcijom. Na veliki broj uzroka nastanka smanjene funkcije ne možemo da utičemo ( Hašimoto tireoiditis- autoimuno zapaljenje, oštećenja tokom lečenja hiperfunkcije, tumori i operacije štitaste žlezde i hipofize koja reguliše njen rad...) ali na pojedine faktore itekako možemo (nedostatak joda u ishrani, bolja iskoritljivost joda...) Da li je ishrana baš toliko bitna? Odgovor je da.

Osnovni princip u ishrani osoba sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde je da ishrana mora da zadovolji unos namirnica koje podstiču njenu funkciju, a pritom izbegavati namirnice koje smanjuju resorpciju joda u organizmu.

Danas se nedostak joda u ishrani kao uzrok nastanka hipotireoze retko sreće zbog mera zeleni-caj_1obaveznog jodiranja kuhinjske soli. Međutim, često se dešava da osobe u potpunosti izbace kuhinjsku so iz upotrebe kako bi sprečili kolebanje krvnog pritiska i na taj način one postaju osobe pod rizikom za nastanak hipotireoze. Važnu ulogu ovde igra i generalni nedostatak morske ribe i morskih plodova u našoj ishrani, a oni su bogati izvori joda.

Pored joda, prisustvo niza drugih nutrijenata u ishrani može u određenoj meri uticati na povoljan rad štitaste žlezde. Vitamini C, E, B2, B3, b& u ishrani, kao i cink, selen i amino kiselina tirozin spadaju u grupu elemenata koji svakodnevnim konzumiranjem preveniraju poremećaje u radu ove žlezde. Namirnice bogate ovim vitaminima i mineralima su meso, sve vrste riba, mahunasto povrće, orašasti plodovi (izuzev oraha) i mlečni proizvodi. U ishrani osoba sa hipotireozom, svakodnevno bi trebalo imati voće, naročito citrusno, banane, šljive, avokado, zatim povrće – šargarepu, papriku, spanać, žitarice od celog zrna (smeđi pirinač je bogat selenom), semenke suncokreta. Poželjna je upotreba kvalitetnih, hladno ceđenih biljnih ulja (maslinovo ulje). Zeleni čaj u kontroli težine osoba sa smanjenom funkcijom može biti značajno pomoćno sredstvo, jer stimuliše metabolizam i termogenezu, a nema neželjenih efekata u smislu stimulacije same žlezde.

saladIako su pojedine namirnice već prethodno nabrojane, one bogate antioksidansima mogu da obezbede podršku imunitetu u borbi protiv infekcija i bolesti, a takođe mogu ublažiti i smanjiti simptome hipotireoze - paradajz, borovnice, trešnje, paprika i tikvice.

Podaci iz naučnih studija nisu potvrdili da promene u ishrani (izbegavanje pojedinih namirnica) mogu poboljšati stanje, ali sigurno je da pojedine namirnice otežavaju resorpciju joda u organizmu i na taj način mogu smanjiti dejstvo lekova u terapiji ovog poremećaja. Tu spadaju brokoli, kupus, kelj, rotkvice, kikiriki, soja i proizvodi od soje, senf. Za hipotireozu, ovo su namirnice sa tzv crne liste. Ove namirnice su pak veoma značajne u prevenciji nekih drugih, značajnih bolesti, pa se savetuje da se njihova konzumacija ograniči na 2 do 3 puta nedeljno i da se ne upotrebljavaju više njih istovremeno.

O sadržaju vlakana u ishrani osoba sa hipotireozom treba konsultovati svog lekara, jer prevelika količina vlakana može uticati na resorpciju hormona koji se dodaje u terapiji. Naravno, osobe sa hipotireozom su sklone dobijanju na težini i zatvoru, pa su vlakna u određenoj količini neophodna. Preporuka od 30 g vlakan u toku dana može biti okvirna. Vlakana ima u orašastim plodovima, integralnim namirnicama, voću i povrću. Takođe, potrebno je ujedno piti više od 2 litre vode u toku dana, delom zbog ubrzanja metabolizma delom za formiranje stolice i borbu protiv zatvora.

Uz adekvatnu ishranu, neophodna je i dozirana fizička aktivnost - rekreacija i to brzi hod najmanje 5 km svakog dana ili lagano vežbanje 30 do 45 min. Boljem radu štitne žlezde doprinosi i izbegavanje stresa, pušenja, kafe i gaziranih napitaka.

Literatura korišćena u izradi teksta

1: Jørgensen H, Svindland O. [Hyperthyreosis and hypothyreosis after use of iodine-containing natural products and iodine-containing vitamin and mineral supplements]. Tidsskr Nor Laegeforen. 1991 Oct 30;111(26):3153-5.

2: Bareti? M. [100 years of Hashimoto thyroiditis, still an intriguing disease]. Acta Med Croatica. 2011 Dec;65(5):453-7.

3: Dou Y, Wang Y, Wang T, Liang L, Ren X, Li H, Zhu X. [Analysis of iodine nutrition and thyroid function of adults in urban areas of Wuwei city Gansu province]. Wei Sheng Yan Jiu. 2014 Jan;43(1):58-62.

4: Yadav K, Gopal PG. Methodological issues in iodine deficiency disorders survey. Indian Pediatr. 2014 Jan 8;51(1):65-6.

Gorana_profile_pic

Branka Patić Macan
urednik