Bez sumnje, zdravlje vidnog aparata je od velike važnosti za normalno funkcionisanje, a na njega utiče niz faktora kojima smo okruženi: vetar, naročito u hladnim mesecima, niske temperature, UV zraci, prašina, izduvni gasovi, fizičke traume, vibracije, dugotrajno gledanje u monitor koje je danas naša svakodnevnica. Iako na pojedine faktore ne možemo uticati (genetika), postoje oni čijom korekcijom možemo doprineti boljem vidu, a jedan od njih je svakako ishrana.
Kroz uravnoteženu, balansiranu ishranu unosimo minerale, vitamine, antioksidanse i druge aktivne materije koje će pomoći u prevenciji oboljenja očiju i vidnog aparata. Zanimljivo je reći da ista ishrana koja je dobra za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, zapravo može pomoći u očuvanju i poboljšanju vida. To nije iznenađujuće jer vizija zavisi od sitnih kapilara koji snabdevaju mrežnjaču i ostale delove oka hranljivim materijama i kiseonikom, te je zdravlje sitnih arterija od suštinskog značaja .
Šargarepa je najpoznatija namirnica koja se vezuje za vid. Blagotvorna svojstva šargarepe leže u obilju beta karotena, likopena i luteina. Beta karoten je dobar za mrežnjaču oka i štiti je od UVA zračenja. Likopen deluje kao antioksidans i štiti oči od UVB zraka. Lutein je zaštitini fitonutrijent koji ima izrazito jako antioksidativno delovanje protiv slobodnih radikala.
Paradajz i paprike obiluju likopenom, luteinom i C vitaminom, i zajedno sa citrusnim voćem predstavljaju dobru barijeru za razvoj infekcija i nastanak katarakte.
Zeleno lisnato povrće sadrži skup hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, vitamina C. Povrće iz ove grupe - brokoli, spanać, zelena salata i kelj obezbeđuje minerale i vitamine, a nivo antioksidanasa u njima je izrazito velik. Oni takođe štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Pored vitamina i minerala, ovo povrće sadrži lutein i zeaksantin, koji se, preme brojnim studijama, smatraju značajnijim za ocuvanje vida od beta karoteina. Jedna od studija sprovedena je na Taft univerzitetu, obuhvatila je 1802 žene srednjih godina, u rezultatu je objavila da oni koji su konzumirali najviše luteina i zeaksantina u ishrani imali 23 % manje šanse da razviju kataraktu od onih koji su konzumirali minimalne količine ili ih nisu konzumirali uopšte.
Tikvice takođe sadrže veliku količinu luteina i zeaksantina, uz minimalan broj kalorija, dok avokado ima najviše luteina u odnosu na bilo koje drugo voće. Kada već pominjemo voće, kajsija se izdvaja po bogatstvu beta karotena (koji se u organizmu pretvara u vit A i sprečava degenerativne promene oka), karotenoida i likopena.
Beli i crni luk zbog svog mirisa možda nisu najomiljenije povrće, ali su upravo zbog toga važni za zdravlje oka. Sadržaj sumpornih jedinjenja pomaže zdravlje sočiva, sprečava glaukom, kataraktu , degenerativne bolesti i popravlja cirkulaciju oka.
Omega tri masne kiseline su najnoviji nutrijent koji se povezuje sa zdravljem oka. U studiji koja obuhvata 2520 ljudi, na Univerzitetu Dzon Hopkins potvrdila je da ljudi koji konzumiraju omega tri masne kiseline kroz ishranu imaju značajno manji procenat oboljevanja od makularne degeneracije oka koja se javlja u starijem životnom dobu, a prema podacima Univerziteta Navaro u Španiji i manje oboljevanje od katarakte. Losos, tuna, sardine, bakalar i skuša sadrže omega 3 masne kiseline, a bademi, kikiriki i orasi pored toga sadrže i vitamin E koji je značajan u prevenciji oboljenja oka.
Međutim, ukupna ishrana igra značajniju ulogu u odnosu na pojedinačne namirnice. Naučnici Centra za humanu ishranu i starenje u Americi navode vezu između namirnica sa visokim glikemijskim indeksom , kao što je beli šećer i beli hleb i pojave makularne degeneracije. Oni sumnjaju da proteini u ćelijama oka postaju toksični kada se izlože namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom i to navode kao jedan od mogućih mehanizama nastanka makularne degeneracije.
Najzdravija dijeta u tom smislu bila bi mediteranska, koja uključuje dosta voća, povrća, koštunjavih plodova, žitarice od celog zrna, ribu i zdrave masti. Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu nedavno su objavili da se rizik od makularne degeneracije na ovaj način može smanjiti i do 20% .
Literatura korišćena u izradi teksta
1: Demmig-Adams B, Adams RB. Eye nutrition in context: mechanisms, implementation, and future directions. Nutrients. 2013 Jul 5;5(7):2483-501
2: Weikel KA, Garber C, Baburins A, Taylor A. Nutritional modulation of cataract. Nutr Rev. 2013 Nov 26.
3: Chiu CJ, Klein R, Milton RC, Gensler G, Taylor A. Does eating particular diets alter the risk of age-related macular degeneration in users of the Age-Related Eye Disease Study supplements? Br J Ophthalmol. 2009 Sep;93(9):1241-6.

