You are here

Kako povećati nivo hemoglobina prirodnim putem

Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Ove ćelije su odgovorne za transport kiseonika po telu. Osim što prenosi kiseonik, hemoglobin prenosi ugljen-dioksid iz ćelija u pluća. Ugljen-dioksid se zatim oslobađa dok osoba izdiše. Nizak hemoglobin može otežati telu da obavlja ove funkcije.

Možete podići nivo hemoglobina u krvi kod kuće na neki od sledećih načina:

1. Povećanjem unosa gvožđa

Gvožđe radi na povećanju proizvodnje hemoglobina, koji takođe pomaže da se formira više crvenih krvnih zrnaca. Osoba sa smanjenim nivoom hemoglobina može imati koristi od ishrane bogate gvožđem.

Hrana bogata gvožđem uključuje: meso i ribu; proizvode od soje; jaja, suvo voće, kao što su urme i smokve; brokoli; zeleno lisnato povrće, kao što su kelj i spanać; orahe i semenke...

2. Povećanje unosa folata

Folat je vrsta vitamina B koji igra suštinsku ulogu u proizvodnji hemoglobina. Telo koristi folat za proizvodnju hema, komponente hemoglobina koja pomaže u prenosu kiseonika. Ako osoba ne dobije dovoljno folata, njena crvena krvna zrnca neće moći da sazrevaju, što može dovesti do anemije zbog nedostatka folata i niskog nivoa hemoglobina.

Dobri izvori folata uključuju: govedinu, spanać, pirinač, kikiriki, crnooki grašak, pasulj, avokado,zelenu salatu.

3. Maksimiziranje apsorpcije gvožđa

Konzumiranje gvožđa u hrani ili suplementima je važno, ali osoba takođe treba da pomogne svom telu da apsorbuje to gvožđe.

Hrana bogata vitaminom C, kao što su citrusi, jagode i lisnato zeleno povrće, može povećati količinu apsorbovanog gvožđa. Uzimanje suplementa vitamina C takođe može pomoći.

Vitamin A i beta-karoten mogu pomoći telu da apsorbuje i koristi gvožđe. Namirnice bogate vitaminom A uključuju: ribu, dzigericu, slatki krompir, kelj i dr. Namirnice bogate beta-karotenom uključuju žuto, crveno i narandžasto voće i povrće, kao što su: šargarepa, slatki krompir, dinje, mango.

4. Uzimanje suplemenata gvožđa

Lekar može savetovati osobu sa izuzetno niskim nivoom hemoglobina da uzima suplemente gvožđa ukoliko je nizak nivo gvožđa uzrok niskog nivoa hemoglobina i posledične anemije.

Važno je napomenuti i da previše gvožđa može biti opasno. Može izazvati hemohromatozu, što može dovesti do bolesti jetre i neželjenih efekata kao što su zatvor, mučnina i povraćanje.

Suplementi će dovesti do postepenog povećanja nivoa gvožđa tokom nekoliko nedelja. Lekar može preporučiti uzimanje suplemenata nekoliko meseci, kako bi se povećale zalihe gvožđa u telu. Svakako obavezno je savetovanje sa vašim lekarom.

 

 

Izvori:

https://www.healthline.com/health/how-to-increase-hemoglobin#iron-absorption

 

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine