You are here

Kalcijum - cink - magnezijum

image

Dragi moji vežbači, rekli smo da je jedan od glavnih aspekata treninga ishrana. Ona ne može biti kompletna, bar što se tiče nas koji redovno treniramo bez uzimanja minerala i vitamina koji nam pomažu da se brže i bolje oporavimo posle napornog vežbanja i da nam rekreacija ili trening, donesu korist, a ne da oštete organizam.

Minerali i vitamini su neophodni organizmu, a mogu se uneti hranom što je idealno, ali zbog povećanih potreba sportista unos ovih bitnih supstanci treba povećati putem korišćenja odgovarajućih suplemenata.

Danas ću pričati o suplementu koji možete nabaviti u PANSPORTU, a koji sadrži u jednoj tableti kalcijum, magnezijum i cink. Ovo je veoma bitno za regeneraciju koštanog tkiva, za poboljšanje transporta kiseonika, uspostavljanje ravnoteže elektrolita i dr.
U stanju iscrpljenosti koja se javlja tokom jakih treninga, dijete ili bolesti, remeti se ravnoteža elektrolita, što sprečava proizvodnju energije i regeneraciju unutar ćelija. Proizvod je koktel mineralnih materija koje deluju u pravcu uspostavljanja elektrolitne i energetske ravnoteže u ćelijama, osiguravajući na taj način efikasnu proizvodnju energije, jačanje kostiju kao i bolje zdravlje. Sve ovo brzo vodi do povećanja sportske forme. Kalcijum, cink i magnezijum koji se nalaze u osnovi ovog preparata (zajedno sa prisutnim bakrom i boronom) neophodni su za razvoj snage i mase, za transport kiseonika i regeneraciju koštanog tkiva. Odnosi prisutnih minerala deo su tajne efikasnosti ove formule. Zbog svojih svojstava uzet pre spavanja podiže i kvalitet samog sna, čineći odmor efikasnijim.

Napomenućemo da je dnevna doza ovog suplementa dve tablete, a iz tabele koju prilažem videćete koliko je to. PDU je oznaka za dnevne potrebe organizma, a razliku do punog iznosa potreba unosite u hrani, jer ovi suplementi ne mogu biti zamena kvalitetnoj i raznovrsnoj ishrani.

Nutritivna vrednost

Po dozi (2 tablete)

Na 100 g proizvoda

Energija

6.6 kJ/1.6 kcal

206 kJ/50 kcal

Proteini

0.12 g

3.92 g

Masti

0.1 g

3.6 g

Ugljeni hidrati

0 g

0 g

Sastojak

Količina po dozi (2 tablete)

%PDU

Količina na 100g proizvoda

Kalcijum

666.67 mg

83.33%

20.83 g

Glutaminska kiselina

66.7 mg

*

2.08 g

Magnezijum

400 mg

106.7%

12.5 g

Cink

10 mg

100%

312 mg

Silicijum

13.34 mg

*

416.8 mg

Bakar

0.667 mg

66.7%

20.6 mg

Takođe. korisno je navesti da se minerali unose u večernjim satima, dakle pred spavanje jer je tada njihova resorpcija najbolja.

Još jedna korisna napomena je da u svakom slučaju pre upotrebe treba konsultovati lekara zbog mogućnosti da nekim osobama ovaj suplement ne odgovara, pogotovo ako vežbač već uzima neku terapiju. Ovaj suplement treba koristiti sa vodom, a ne na primer sa jogurtom ili mlekom koji umanjuju efekte ovog proizvoda.

Osobe ispod 18 godina ne treba da koriste ovaj preparat.

To sam danas htela da vam ispričam. Pozdrav za moje verne vežbače.

Maja_Pavlovic

Branka Patić Macan
urednik