You are here

Karcinom i masno tkivo

Verovatno težite da izgubite koji višak kg zbog lošeg izgleda. Ako imate više od 40 godina onda možda gubite kilograme kako biste snizili krvni pritisak, šećer ili masti u krvi.

Ali verovatno niko od vas ne gubi kilograme da bi smanjio rizik od karcinoma. A stvar je zapravo da smanjenjem telesnih masti veoma efikasno sprečavate tumore debelog creva, dojke, jajnika, prostate, pa čak i pluća.

Suština smanjenja telesne težine u smanjenju veličine, pa možda i broja masnih ćelija u telu. Sa druge strane mršavljenjem se smanjuje i broj ćelija zapaljenja u krvi. Ove ćelije kod gojaznih ljudi izazivaju hroničnu inflamaciju, zapaljenje koje ne osetimo ni ne primećujemo, osim kada njegovo dejstvo dovode do stvaranja slobodnih radikala i mutacija. Najopasniji slobodni radikali jesu baš oni koji nastaju delovanjem slobodnih radikala na masti. Ovi produkti mogu da deluju direktno na gene i izazovu mutacije, koje ako nisu dobro kontrolisane, dovode do stvaranja tumora.

Gubitak težine koji je dovoljan da bi se smanjio rizik od oboljevanja od raka je svega par kilograma. A gubitkom 10% telesne težine (10kg ako ste imali 100kg) biće dovoljan za trajne pozitivne promene.

Kad pričamo o masnim naslagama, ne govorimo samo o salu kao o estetskom problemu već kao i kao o organu koji luči hormone. Ovi hormoni na neki način imaju funkciju da održavaju tu količinu masti, ali kako se količina sala smanjuje tao se smanjuje i efekat ovih hormona.

Dodatno možete smanjiti rizik od kancera tako što ćete unositi antioksidanse. Ovo možete uraditi tako što ćete jesti dosta svežeg voća i povrća, ali i sok od paradajza, kuvanu šargarepu, orašasto voće.

Povrće imaju svoj dodatni benefit jer je bogato vlaknima koja poboljšavaju peristaltiku creva, što dodatno smanjuje rizik od raka debelog creva, a i gojaznosti.

Sve u svemu, sad je još jasnije koliko je zdrava ishrana važna, što u smislu smanjenja telesnih masti što unosa zdravih materija, pre svega antioksidanasa.

 

 

Daniela_potpis_fotografija