You are here

Keloidni ožiljci

Kada rana zaraste, ona ostavlja ožiljak. Keloidni ožiljak je onaj koji postaje debeo, kvrgav, podignut i veći od prvobitne rane. To je uvećan, podignut ožiljak koji može biti ružičast, crven, boje kože ili tamniji od okolne kože. Mogu se razviti nakon vrlo malog oštećenja kože, kao što su akne ili pirsing, i proširiti se izvan prvobitnog područja oštećenja kože.

Keloidni ožiljci su obično: sjajna, bez dlake, podignuta iznad okolne kože, tvrda i gumena tvorevina u početku crvene ili ljubičaste boje, a kasnije postanu smeđi ili bledi. Mogu da traju godinama, a ponekad se ne formiraju mesecima ili godinama nakon početne povrede. Keloidni ožiljci su obično bezbolni, ali neki mogu uzrokovati: bol, osetljivost tog dela kože, svrab, osećaj žara, ograničeno kretanje ako se nalazi na zglobu.

UZROK

I dalje se ne zna u potpunosti šta uzrokuje keloidne ožiljke, ali se zna da oni nastaju kada dođe do prekomerne proizvodnje kolagena (proteina kože). Oni nisu zarazni ili kancerogeni. Ako ste ranije imali keloidni ožiljak, veća je verovatnoća da ćete dobiti još jedan.

Keloidni ožiljci mogu se pojaviti kod bilo koga, ali su češći kod ljudi sa tamnom kožom i smatra se da se češće javljaju u porodicama. Veća je verovatnoća da će ih razviti kod mlađih ljudi između 10 i 30 godina.

PREVENCIJA

Često je pitanje- „Da li se može sprečiti njihov nastanak?“ Ne može u potpunosti, ali može se izbeći povređivanje kože, od slučajnih poderotina i posekotina, do rađenja tetovaža ili pirsinga na bilo kom delu tela. Treba napomenuti i da lečenje akni smanjuje verovatnoću od pojave ožiljaka od akni. Potrebno je i izbegavanje manjih operacija na koži na mestima koja su sklonija keloidnim ožiljcima ( gornji deo grudi, leđa i nadlaktice) ako je moguće.

LEČENJE

Postoji nekoliko dostupnih tretmana, ali nijedan se nije pokazao efikasnijim od drugih. Lečenje može biti teško i nije uvek uspešno. Tretmani koji mogu pomoći da se izravna keloidni ožiljak uključuju: injekcije steroida, nanošenje trake impregnisane steroidima 12 sati dnevno, nanošenje silikonskog gela nekoliko meseci. Ostale opcije uključuju: zamrzavanje ranih keloidnih ožiljaka tečnim azotom da bi se zaustavio njihov rast, laserski tretman za smanjenje crvenila (ali ovo neće učiniti ožiljak manjim), operacija, ponekad praćena radioterapijom, za uklanjanje ožiljka (iako može ponovo da izraste i može biti veći nego ranije).

Ako vas muči keloidni ožiljak i želite pomoć, posetite pre svega lekara opšte prakse koji će vas posavetovati i uputiti dalje ukoliko je potrebno.

 

Izvor:

https://www.healthline.com/health/keloids#causes

 

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine