You are here

Kinezi trake

Kineziotejping je metoda koja koristi specijalno dizajniranu elastičnu traku u terapeutske svrhe.

Nakon aplikacije traka deluje na senzibilitet i propriocepciju tretiranih tkiva. S obzirom da se traka nosi 24h u toku 3-5 dana, pruža trenutne i dugotrajne efekte. Kontinuiranuo stimuliše receptore u površinskim slojevima kože, što se dalje prenosi na dublja tkiva, fascije i mišiće, u cilju vraćanja normalne funkcije. Sama tehnika se bazira na principima kineziologije (slobodnih pokreta). I što je takođe važno, ni u jednom trenutku ne ograničava pokret jer se uklapa u normalan obim pokreta određenog mišića, dok svojim debljinom i težinom oponaša osobine ljudske kože.

Dr Kenzo Kaze osnivač ove metode želeo je upravo ovakvu vrstu terapije da podeli sa svetom, jedinstvenu terapiju koja će podržati urođene sposobnosti organizma za isceljenjem. Važan momenat nakon aplikacije jeste stvaranje kožnih nabora koji povećavaju prostor između kože i potkožnog tkiva, omogućavajući bolji protok limfe, čime se smanjuje nadražaj receptora i prestanak bola.

Traka je napravljena od pamuka i elastičnih vlakana, ili je mešavina pamuka/poliestera i elastičnih vlakana. Adhezivnost se postiže akrilnim lepkom koji se aktivira toplotom. Traka ne sadrži medikamente.

Dosadašnja praksa je pokazala da se kinezi trake uglavnom koriste u bolničkoj terapiji i kućnom okruženju. Dodatni plus je što može da se koristi sa ostalim vidovima fizikalnih terapija. Našle su primenu u svim fazama rehabilitacije, kod povreda ali i hroničnih stanja: ortopedske povrede, neurološki poremećaji, povrede mišića, posttraumatska stanja. Podjednako važna je njihova uloga i u svetu sportskih povreda. Korekcije hipertoničnih/hipotoničnih mišića, cirkulatorne / limfatičke korekcije, dekompresija tkiva, korekcije prostora, fascije, funkcionalne korekcije, korekcije ligamenta primeri su metoda u otklanjanju bola i/ili smanjenju funkcionalosti određenog dela tela. Teniski, golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, plantarni fasciitis, upalna Ahilove tetive, istegnuća, samo su neki od primera gde ova metoda daje efekte i podstiče brži oporavak.

 

 

Literatura:

Williams S, Whatman C, Hume PA, Sheerin K (2012).  Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries. Sports Medicine 42(2): 153-164.

Wilson V, Douris P, Fukuroku T, Kuzniewski M, Dias J, Figueiredo P (THE IMMEDIATE AND LONG-TERM EFFECTS OF KINESIOTAPE® ON BALANCE AND FUNCTIONAL PERFORMANCE. Int J Sports Phys Ther. 2016 Apr; 11(2): 247–253.

 

Foto:Egrigyogytorna, Wikimedia, Wikimedia

 

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede