You are here

Kofein i trening

Kofein je alkaloid koje sadrže mnoge biljke i neizbežan je sastojak mnogih namirnica koje baš zbog toga rado konzumiramo. Molekuli kofeina su prisutni u većem broju biljaka, ali su najviše zastupljeni u kafi, čaju i kakao zrnu. Na koji način kofein deluje na naše telo i kako utiče na naš trening?

U odnosu na vežbanje kofein ima tri glavna delovanja i on deluje na centralni nervni sistem kao stimulans, smanjuje prag stezanja mišića i povećava mobilizaciju slobodnih masnih kiselina u krvotoku.

Slobodne masne kiseline su deo masnoća koje telo sagoreva kao gorivo za mišiće. Iz toga proizilazi da su one glavni izvor energije za sportiste poput maratonaca ili sličnih sportova gde je potrebna velika izdržljivost. Kofein povećava korišćenje masnoća kao gorivo i na taj način štedi ograničenu zalihu mišićnog glikogena u našem telu. Kofein podiže koncentraciju i tako nam olakšava rad na svim psihički zahtevnim zadacima. Kofein deluje kao stimulans, diuretik i blagi laksativ. Mnoge ljude oslobađa teškoća izazvanih astmom, a nalazi se i u nekim lekovima protiv migrene. Takođe, pojačava lučenje hormona gušterače, sprečava stvaranje kamena u bubregu, stimuliše rad srca i lučenje kiseline u želucu. Kofein pojačava brzinu i intezitet disanja, mišićima omogućuje veći dotok kiseonika i smanjuje osećaj umora.

Postoje razne priče vezane za kofein kada su u pitanju treninzi visokog inteziteta, poput boksa, gde se odradi i po 20 rundi. Bokseri su uzimali po kašiku ili dve kafe, neposredno pred trening i tako obezbeđivali bolji fokus, više energije i brže sagorevanje masnoća. Kofein jeste psiho aktivna supstanaca i kao takav podstiče misaone procese i olakšava pamćenje. Poboljšava koncentraciju i reflekse i sposobnost ponavljanja određenih radnji bez dosade. Takođe poboljšava koordinaciju za vreme izvođenja složenijih zadataka, poput vožnje automobila.

Kofein počinje da deluje nakon 15-30 minuta od unošenja u organizam. Delovanje kofeina traje između 5 i 6 sati, a kod nekih osoba i posle deset sati. Izlučuje se najviše iz organizma putem mokraće, nekih 75 posto. Kofein je namirnica koju moramo konzumirati umereno. Preterano ispijanje kafe ili prevelika upotreba kofeina kroz druge legalne oblike može da izazove negativne posledice u organizmu. Stoga, uživajte u kafici, trenirajte i budite umereni, tu je ključ i srž svakog uspeha.

 

Galerija: