You are here

Laksativi i zatvor – Odgovori na najčešća pitanja

Smatra se da ritam normalnog pražnjenja creva varira od 2-3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana. Gastroenterolozi kažu da je normalno sve od jedanput dnevno do tri puta nedeljno. Naravno, u obzir bi trebalo uzeti i konzistenciju (formiranost) stolice, kao i druge uzročnike koji za posledicu imaju isti simptom – zatvor (opstipaciju), a neki od njih su praćeni pojavom krvi na toalet papiru, gubitkom težine, temperaturom ili slabošću, naizmeničnom pojavom zatvora i proliva...i sl.

ZAŠTO DOLAZI DO ZATVORA? 

Najčešći uzroci zatvora su vezani upravo za način ishrane – neredovna ishrana, „brza hrana“, nedovoljno svežeg voća i povrća, nedovoljno dijetnih vlakana u ishrani, gazirani sokovi, alkohol, „jaki začini“, kafa i cigarete, „jedenje s nogu“ bez dovoljno zvakanja hrane, nedovoljno uzimanje tečnosti (pre svega „čiste vode“). Problemima koji se tiču ishrane doprinose i sedanterni način života, nedostatak fizičke aktivnosti, napetost i druga stresna stanja koja opisuju život savremenog čoveka.

Pomenimo i tzv. staračku tromost debelog creva koja se najčešće javlja posle 60-te godine života, i posledica je degenerativnih promena – debelo crevo postaje manje podražljivo, ne prazni se u potpunosti i u pravilnim vremenskim razmacima. Drugi uzorci mogu biti i neke zapaljenske bolesti creva, poremećaji rada štitne žlezde, maligni procesi, kao i uzimanje nekih lekova – analgetici, antidepresivi, antibiotici.

Dakle, u osnovi problema zatvora je poremećena učestalost pražnjenja creva. Svakako da bez obzira na benignost uzroka (u najvećem broju slučajeva), zatvor ipak može predstavljati problem – pojavom nadutosti u stomaku, kao i činjenicom da ako se stolica predugo zadrži u debelom crevu, postaje suviše tvrda i eto dodatnog problema. Elem, problemi su bolovi i grčevi u stomaku, nadutost, uticaj na pojavu hemoroida…disbalans crevne flore…loš zadah…a bogme treba razmotriti i tvrdnje koje se tiču laičke odrednice „nagomilavanja toksina u crevima koji odlaze u krv“…

KAKO SPREČITI POJAVU ZATVORA? 

Uopštene preporuke za prevenciju zatvora:

-  Imajte više manje obilnih obroka u toku dana (4-6)

-  Budite dovoljno dobro hidrirani (ograničite unos kafe i alkohola)

-  Što manje industrijski prerađene hrane

-  Povećajte unosa vlakana (razumno) – mahunarke, integralne žitarice, mekinje, hleb od integralnih žitarica, suve šljive, suve kajsije, kompoti od šljiva, krušaka, sveže jabuke, lan, fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, kefir, kiselo mleko)

-  REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOST!

-  Uspostavite ritam redovnog pražnjenja creva, svaki dan u isto vreme!!!

-  Ne potiskujte potrebu za redovnim pražnjenjem creva, odlaganje nužde može dovesti do „gašenja refleksa“!!!

KADA TREBA UVESTI LAKSATIVE I KOJE? 

Za lečenje akutnog zatvora koristimo laksative (ne duže od 5 dana). Laksative takođe koristimo i kod priprema pacijenta za dijagnostičke ili operativne zahvate, a i u slučaju trovanja kada treba što hitnije isprazniti digestivni trakt. Razlikujemo grupe laksativa u zavisnosti od mehanizma delovanja.

  1. Osmotski laksativi

U osmotske laksantive spadaju supstance koje se slabo apsorbuju ili se ne apsorbuju iz creva – purgativne soli(magnezijum-sulfat i magnezijum-hidroksid) i laktuloza, natrijum sulfat, polialkoholi (glicerol, manitol, sorbitol), organske kiseline koje se slabo resorbuju (limunska, vinska i jabučna kiselina). Putem osmoze omogućavaju povećanje zapremine crevnog sadržaja, što dovodi do ubrzane pasaže kroz tanko crevo i dospevanja u debelo crevo veoma voluminoznog sadržaja. Usled rastezanja zida debelog creva, pražnjenje nastaje sat vremena posle uzimanja laksativa. Mogu se javiti grčevi u trbuhu, gasovi, kao i elektrolitni poremećaji.

  1. Laksativi koji povećavaju volumen stolice

Ovi laksativi povećavaju volumen stolice. Zadržavajući vodu u lumenu creva (nerastvorljiva biljna vlakna „upijaju vodu“), povećavaju zapreminu crevnog sadržaja i tako ubrzavaju kretanje istog (peristaltika). Potrebno je nekoliko dana da ispolje dejstvo, ali im je dobra strana to što nema neželjenih efekta . To su npr. pektini iz voća (smokve, šljive), mekinje, ljuskice semena, metilceluloza, sterkulia, agar, bokvica i ljuska ispagule.

  1. Omekšivači stolice

Ovi laksativi olakšavaju pražnjenje tako što razvodnjavaju i omekšavaju crevni sadržaj. To su tečni parafin (koji se ne koristi zbog sumnje u kancerogenost) i maslinovo ulje. Takođe, u ovu spada i natrijum-dokuzat koji nije ništa drugo nego posebna vrsta deterdženta. Danas su uglavnom napušteni.

  1. Antiapsorpcijski laksativi

U pitanju su izrazito jaki laksativi. Deluju na način da izazivaju „izlazak vode“ u lumen creva ili sprečavaju apsorpciju vode pa stolica postaje mekša. Zapravo, ovakva sredstva izazivaju stanje proliva. To su npr. ricinusovo ulje, krotonovo ulje i dr.

  1. Nadražajni laksativi

Vrlo snažno i efikasno aktiviraju zid debelog creva (podstiči peristaltiku) uzrokujući stezanje i pomeranje stolice. To su, bisakodil (Dulcolax , Panlax), senozidi A i B iz biljke sene (Cassia angustifolia), ramnozidi iz kore krkavine (Rhamnus frangula ), fenolftalein, glikozidi iz rabarbare (Rhei rhizomae). Treba istaći da se oni mogu koristiti vrlo ograničeno jer izazivaju grčeve, a takođe mogu uzrokovati „zavisnost“, jer ukoliko se često, redovno uzimaju razvija se sindrom lenjih creva. Takođe, često i produženo uzimanje takvih laksativa izazivaće oštećenje debelog creva.

OPREZNO!

Neki ljudi sa problemom hroničnog zatvora često se odlučuju za „lakši put“, tj. redovnu upotrebu laksativa što može dovesti do stvaranja navike, tj. zavisnosti od laksativa. Neopreznom upotrebom laksativa sebi možemo naneti više štete, nego koristi, jer nismo rešili problem, već smo ga samo maskirali! Naravno, ima i onih koji laksative koriste ne bi li smršali, uglavnom se „učinak“ svodi na gubitak tečnosti i elektrolita, što sasvim sigurno nije bezbedan i uspešan put gubitka kilograma!

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu



omogućio Pansport Forum