Majkina dušica je jedna od ključnih biljaka naše narodne medicine. Upotreba majkine dušice zasniva se na sadržaju etarskog ulja. Suva herba sadrži oko 0,6% etarskog ulja. Lekoviti sastojci nalaze se jedino u listu i cvetu majčine dušice. Odličan je izvor minerala, među kojima je izuzetno bitno gvožđe. Dve kašičice suve biljke u čaju zadovoljavaju petinu dnevnih potreba organizma za ovim mineralom. Takođe je izvor i mangana, koji poboljšava rad mozga, održava zdravlje kostiju, hrskavice i kože. Najveći značaj majčine dušice u narodnoj medicini se ogleda u sledećem:
• Majčina dušica širi disajne puteve, smiruje kašalj, hripavac, živce. Uspavljuje, pospešuje znojenje. Jača želudac i živce i dobro je sredstvo za dezinfekciju.
• Čaj od majčine dušice kome se dodaje med ubrzava porođaj i olakšava ga. Služi kod neredovne menstruacije, kod smetnji u bešici i bubrezima. Zatim se koristi kod slabosti i seksualnih smetnji jer pojačava, stimuliše seksualne funkcije
• Za jačanje oslabelih, nervnih i reumatičnih pacijenata priprema se kupatilo kome se dolije čaj od te biljke. Može se upotrebljavati za masažu kod reume, gihta, drhtanja (tremora) udova, opšte nervne slabosti i za jačanje mozga.
• Ne sme se zaboraviti na čaj od majčine dušice kod upale pluća, obolelih bronhija i gnojnih procesa u plućima.
• Namočena u rakiji ili maslinovom ulju delotvorna je kod bakterijskih oboljenja creva i pluća.
• Kod glavobolje preporučuje se da se šaka majčine dušice stavi pod rubac ili šešir.
• Koristi se za lečenje akni i bubuljica.
Dokazana je njena jaka antioksidativna aktivnost. Može se koristiti kao antioksidantna komponenta u obliku dijetetskih preparata za sprečavanje ili usporavanje oksidativnog stresa prouzrokovanog slobodnim radikalima ili kao potencijalni prirodni antioksidans u prehrambenoj industriji umesto sinteskih antioksidanasa.