You are here

Lovorov list kao lek

Lovorov list je aromatični list koji potiče od nekoliko biljaka, uključujući lovor, indijski lovorov list, indonežanski lovor i zapadnoindijsko lovorovo drvo. Vrlo poznata i zastupljena namirnica u našoj kuhinji koja pored regularnog korišćenja ima veliki broj benefita za naše zdravlje. Veliki broj ljudi nije dovoljno upoznat sa ovom izuzetno korisnom biljkom, pa ćemo se osvrnuti na stvari koje treba da znamo i ujedno ih iskoristimo, u cilju naših zdravstvenih dobrobiti.

Za dobro iskorišćenje lovorovog lista preporučljivo je napraviti čaj od istog. Čaj od lovorovog lista je napitak koji vam treba. Na primer, ako ste u opasnosti od razvoja dijabetesa ili ste već razvili to stanje, konzumiranje lovorovog lista je savršeno za vas. Može smanjiti nivo šećera i pokazati se efikasnim u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Uz to, može smanjiti i nivo lošeg holesterola. Ako imate problem sa stomakom, odnosno sa varenjem, lovorov list može imati uticaj na gastrointestinalni sistem sprečavanjem oštećenja želuca i podsticanjem mokrenja. Ovo pomaže u oslobađanju toksina u telu i pomaže u zdravlju bubrega. Štaviše, organska jedinjenja koja se nalaze u lovorovim listovima su veoma efikasna u pomoći kod uznemirenog stomaka, umiruju sindrom nemirnih creva i olakšavaju varenje hrane. Pored toga, lovorov list je takođe izvor esencijalnog ulja. Eterično ulje ekstrahovano iz ovog lista može se koristiti za ublažavanje različitih respiratornih stanja.

Kada je u pitanju srce i njegovo zdravlje, ovde lovorov list takođe ima značajnu ulogu. Srce ima tendenciju da radi bolje zbog rutina i kafeinske kiseline, koje se obe nalaze u lovorovim listovima. Ova svojstva mogu ojačati zidove kapilara srca i pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola. Nauka i ovde ima svoj deo kada je istraživanje u pitanju, pa je lovorov list pokazao obećavajuće rezultate kao sredstvo protiv raka. Jedinstvena kombinacija antioksidanata i organskih jedinjenja u lovorovim listovima, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, pomažu da se vaše telo štiti od efekata slobodnih radikala koji izazivaju rak.

Generalno, lovorov list, odnosno čaj od lovorovog lista je idealan napitak za prevenciju velikog broja oboljenja i održavanje dobrog zdravlja. Pored navedenih benefita ovaj napitak takođe sprečava prehladu, kašalj i grip. Ubrzava metabolizam tela i pomaže u promociji gubitka težine i ublažava bolove u zglobovima i mišićima, što je značajan podatak za aktivne sportiste.

Ovaj čaj je veoma lako napraviti. U pola litre kipuće vode ubacite nekoliko listova ove biljke i ostavite da odstoji 20 minuta. Možete ga piti u toku dana kada vam odgovara ili jednu šolju pre podne, a drugu uveče. U zdravlje.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine