
Med je prirodni proizvod poznat od davnina po svojim lekovitim svojstvima, a prvi pisani tragovi o medu datiraju iz vremena egipatskih faraona. Koristi se u ishrani, u kozmetici i u medicinske svrhe.
To je jedan od najlekovitijih prirodnih proizvoda na svetu. Ima antioksidantna i antimikrobna svojstva.
Med sadrži makro i mikronutrijente koji u osnovi zavise od različitih faktora:
-
vrste pčele,
-
cvetnog izvora i
-
faktora životne sredine i prerade.
Generalno, u medu postoji mnogo jedinjenja, a njihova raznolikost rezultira različitom bojom, ukusom, viskozitetom i terapijskim dejstvom.
Sirovi med sadrži 22 aminokiseline, 27 minerala i 5000 enzima. Od minerala med sadrži gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, bakar, selen. Od vitamina prisutni su vitamini B grupe - B1, B2, B3, B6 i vitamin C.
Značaj meda za organizam
Med sadrži značajan nivo antioksidanasa, a među njima su u najvećem procentu prisutni flavonoidi. Oni su značajni, jer omogućavaju širenje krvnih sudova i na taj način povećavaju protok krvi.
- Med ima blagotvoran uticaj na broj crvenih krvnih zrnaca. Mešavina meda i mlake vode podiže nivo hemoglobina u krvi, što je efikasno u tretmanu anemije.
- Med ima značajnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja, ojačava srce i sprečava sužavanje arterija.
- Istraživanja su pokazala da med sprečava nastanak rezistencije bakterija na antibiotike, i sprečava stvaranje gljivičnih infekcija.
- Kao prirodni antiseptik, koristi se za lečenje rana, modrica, posekotina, opekotina i drugih infekcija.
- Med pomaže u smanjenju nadimanja i gasova u stomaku, zahvaljujući tome što je blagi laksativ.
- Med je bogat probiotičkim bakterijama koje pomažu u varenju i unapređuju zdravlja organizma. Efikasan je kao tretman za bakteriju Helicobacter pylori, koja je čest uzrok čira na želucu.
- Med je poznat kao efikasno sredstvo koje smiruje upalu grla i ubija bakterije koje izazivaju infekciju. Med takođe služi kao sredstvo za suzbijanje kašlja.
- Efikasan je za kožu zbog svojih hidratantnih i hranljivih svojstava. Možete ga koristiti da omekšate kožu kolena, laktova i kod ispucalih usana.
- Vekovima su ljudi koristili med kako bi poboljšali san. Med u čaši toplog mleka ili čaja od kamilice odličan je napitak za uspostavljanje normalnog ritma spavanja.
- Med je poznat kao odličan izvor energije jer sadrži prirodni, neprerađeni šećer koji direktno ulazi u krvotok i daje brzi podsticaj energije.
- Med je poznat kao jedna od najboljih namirnica za jačanje imuniteta. Preporučuje se konzumiranje meda svako jutro pre doručka za dodatnu energiju.
Oprez: Osobe alergične na med i pčelinje proizvode ne smeju da ih konzumiraju.