You are here

Mršav spolja, debeo iznutra - „skinny fat“

 

"Skinny fat" građa, termin koji prkosi logici, ali ne i našoj svakodnevici.

Sigurno se pitate, kako neko u isto vreme može biti i mršav i debeo? Kakva je to kletva loše koncipirane ishrane i treninga? ...a kada se na sve to nadoveže genetika, eto velikog problema?

Najkraće rečeno, ovu složenicu možemo interpretirati kroz pojašnjenje termina koji su sadržani u njenom imenu...termin "skinny" bi se odnosio na nizak procenat "čiste" mišićne mase, dok bi se termin "fat" odnosio na visok procenat telesne masti.

Čak jedna od interpretacija "skinny fat"( SF građa) građe je i TOFI, tj. "thin outside, fat inside" (mršav spolja, debeo iznutra - "spolja gladac, iznutra jadac").

Posmatrajući BMI (indeks telesne mase), kao jedan od kriterijuma gojaznosti, možemo doći u zabludu, baš kod SF građe. Pomenuti BMI zanemaruje "strukturu tela", tj. procenat mišićne mase i telesne masti.

Podsetimo da pored potkožnog masnog tkiva, postoji i visceralno masno tkivo - oko unutrašnjih organa u trbuhu (tu je i tzv. „pivski stomak”), a u nekim slučajevima može čak i da zahvati jetru („masna jetra”), čak i srce. Ono je povezano sa opasnim bolestima kao što su visok krvni pritisak, šećerna bolest, infarkti srca i mozga, pa čak i tumori debelog creva i dojke kod žena.

Možda možete prevariti naivne posmatrače, ali ne i "laboratoriju"...tu su insulinska rezistencija, loša "kontrola glikemije" (šećera u krvi"), visok glikozlirani hemoglobin A1c, visok LDL (" loš holesterol "), nizak HDL ("dobar holesterol"), povišeni trgliceridi, čak i visok krvni pritisak. Visceralno masno tkivo ima i hormonsku aktivnost( aromataza, testosteron - estrogen , citokini, faktori zapaljenja...), sve to se uklapa u sliku metaboličkog sindroma.

Da to prikažemo slikovito, vratimo se na termin TOFI - "thin outside, fat inside" - ako se neko hrani nezdravo, na meniju ima dosta "loših masti" i šećera (junk-food), a ne vežba uopšte, može biti siguran da je njegovo telo "topli dom" za visceralno masno tkivo, čak iako ne izgleda "gojazno"!

Sa druge strane japanski sumo rvači bez obzira što dnevno unose i preko 5000 kCal i izgledaju gojazno po svim standardima, nemaju praktično ni traga ovog unutrašnjeg masnog tkiva, a lab. nalaz krvi lipidni profil, glikemija) im je potpuno uredan.

Genetika + loše životne navike = " maligni SF"

Razmislimo o svim značenjima termina "skinny fat".

Pomenimo i one koji vežbaju, trude se maksimalno, ali efekat je nezadovoljavajući, tzv. "benigni skinny fat". Sada su nam u prvom planu osobe koje nemaju "breme genetike i loših životnih navika", već "samo" pogrešnu percepciju nekih uzročno-posledičnih odnosa vezanih za ishranu i trening.

Ovde su nam u prvom planu tri faktora:

- Gladovanje ili ozbiljan kalorijski deficit, kao i neopravdan strah od hidrata i masti!

- Preterivanje sa kardio treningom (dužina, učestalost...)

- Izbegavanje treninga sa opterećenjem ili nedovoljno stimulativan trening sa opterećenjem

Kada govorimo o posledicama loše koncipirane ishrane skrenimo pažnju na ozbiljan kalorijski deficit, tj. gladovanje, kojim sebi uvek nanesemo više štete nego li koristi. Trebalo bi naglasiti da je bez unošenja ugljenih hidrata teže odraditi intenzivan trening snage (hipetrofija). Istina je da neke amino kiseline mogu biti pretvorene u glukozu (glikoneogeneza) i da ketoni (proizvod „gladovanja” iz masti, ketogeneza) mogu biti korišćeni „kao gorivo” posle određene adaptacije, ali istina je i da se bez hidrata ili sa niskim unosom ugljenih hidrata drastično gubi trenažni kapacitet.

Jako bitna stvar je i uticaj na hormone štitne žlezde...naime, naša štitna žlezda proizvodi T4 (tiroksin, „neaktivni” oblik hormona štitne žlezde)...konverzija T4 (relativno neaktivan hormon štitnjače) u T3 (aktivni oblik hormona štitnjače) je drastično umanjena kada se ne unosi dovoljno ugljenih hidrata. Hormoni štitne zlezde su glavni regulatori brzine našeg metabolizma...

MANJE T3 = USPORAVANJE METABOLIZMA=NEDELOTVORNOST „DIJETE”!

 

Iz ovih razloga neophodno je plansko unošenje ugljenih hidrata, ako želimo da svojoj muskulaturi damo priliku da nesmetano raste i razvija se, kao i da onemogućimo usporavanje metabolizma, stagnaciju dijete, kao i "preživljavanje masnih naslaga".

Podsetimo da nam je potrebno i dovoljno proteina i zdravih masti, jer ako manipulišemo hidratima, ostaju nam proteini, tj. amino kiseline (glikoneogeneza) i zdrave masti, tj. ketonska tela (ketogeneza), kao izvori energije "za preživljavanje".

Okanite se zabluda da masti goje...upoznajte se značajem zdravih masti i njihovom upotrebnom vrednošću!

Uz sve te "nutritivne krajnosti", neumerenost po pitanju kardio treninga, kao i trenažnih napora uopšte, telo dovodi u konstantno stanje stresa, a gde je previše stresa, tu je i previše kortizola. A podsetimo se da je „divljanje kortizola” zaduženo za "mišićnu razgradnju i gomilanje masti u telu". Najkraće rečeno, naše telo je u stanju alarma, „uzbune”, počinje da ekonomiše svim raspoloživim resursima da bi preživelo gladovanje udruženo sa ekstremnim naporima.

Ponovimo i to da je najbolji stimulans za povećanje i očuvanje postojeće mišićne mase trening sa opterećenjem u zoni od 70-85% od 1 RM( maksimuma), ako zapostavimo trening sa opterećenjem, jer nam je zaboga u glavi fix ideja da "ne želimo da se nabildujemo, već bi samo da smršamo", eto velikog problema. Nemamo dovoljno hrane "za naše mišiće"i dovoljno stimulacije za njihov "opstanak", ali zato mršavimo...da, mršavimo, ali na račun mišićne mase, dok je gubitak masnih naslaga limitiran...i eto nezadovoljstva ishodom, kao i posledičnog "jo-jo" efekta po prestanku dijete.

 

 Slavisa_profil_pic